Privreda

Ko je uhapšeni Pramod Mital i šta njegova porodica posjeduje u BiH?

Ko je uhapšeni Pramod Mital i šta njegova porodica posjeduje u BiH?
Foto: Ilustracija | Ko je uhapšeni Pramod Mital i šta njegova porodica posjeduje u BiH?

SARAJEVO - Britansko-indijski milioner Pramod Mital, mlađi brat čeličnog magnata Lakšmija Mitala koji se nalazi na listi najbogatijih ljudi na svijetu, u fokusu je bh. javnosti, nakon jučerašnjeg hapšenja u policijskoj akciji u Lukavcu.

Veze s Bosnom i Hercegovinom Pramod Mital ostvario je 2003. godine prilikom ulaska u "Global Ispat Koksnu Industriju Lukavac" (GIKIL) u kojoj je osumnjičen za jedan od najtežih oblika privrednog kriminala.

Naime, GIKIL je nastao spajanjem Koksno-hemijskog kombinata (KHK) Lukavac i kompanije "Global infrastructure Holdings Ltd", a ugovor je u ime ove kompanije potpisao upravo Pramod Mital koji je naveden kao investitor, prenosi "Klix.ba".

Međutim, nakon određenih izmjena ugovora kao suosnivač GIKIL-a je naznačena kompanija "Global Steel Holdings Ltd" (GSHL) u vlasništvu upravo Pramoda Mitala.

Na Pramodove kriminalne radnje u nekoliko navrata su ukazivali i radnici GIKIL-a, a tragom njihovih informacija Kantonalno tužilaštvo u Tuzli je utvrdilo da je iz GIKIL-a od 2006. do 2015. godine izvučen 21 milion KM koji je sumnjivim kanalima završio upravo u njegovom GSHL-u, registrovanom na ostrvu Isle of man u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Pramod Mital danas se nalazi na poziciji predsjednika Nadzornog odbora GIKIL-a, a veoma često je u posljednje vrijeme posjećivao ovu kompaniju. 

Višemjesečne istražne radnje juče su rezultirale njegovim hapšenjem, a nadležno Kantonalno tužilaštvo u Tuzli danas bi nakon saslušanja trebalo predložiti određivanje pritvora.

Njemu, uz još dvije uhapšene osobe, odnosno člana Nadzornog odbora GIKIL-a Radžiba Daša i generalnog direktora kompanije Parameša Bhatačarija na teret se stavlja počinjenje krivičnog djela organizovanog kriminala uz zloupotrebu položaja i ovlaštenja u poslovanju, a ako se dokaže da su krivi, u zatvoru bi mogli završiti ukupno do 45 godina.

Inače, Pramod Mital je porijeklom iz Indije, a britanski je državljanin. Njegov brat Lakšimi Mital je zajedno s ostalim članovima porodice od kompanije "Mittal Steel" napravio najvećeg proizvođača čelika na svijetu.

"Mittal Steel" je krajem 2004. godine postao većinski vlasnik Željezare Zenica, a potom i Rudnika Ljubija kod Prijedora.

Kompanija "Mittal Steel" se dvije godine kasnije spojila s kompanijom "Arcelor" te je svoje djelovanje pod okriljem naziva "ArcelorMittal" znatno proširila.

Pramod Mital ove godine se našao i u indijskim medijima koji su o njemu pisali zbog ulaska u finansijsku krizu, iz koje ga je, prema tamošnjim navodima, izvukao upravo stariji brat Lakšmi Mital.

Pramod Mital je sa svojim drugim bratom Vinodom Mitalom osnovao zajedničku kompaniju "Ispat Industries", ali su je prodali zbog velikih gubitaka koje je imala.

Inače, Pramod je poznat i kao porodični razmetljivac. Tako je na vjenčanje svoje 26-godišnje kćerke Šristi Mital u Barseloni 2013. godine potrošio 82 miliona dolara.

To je drugo najskuplje vjenčanje u istoriji. Jedino skuplje bilo je ono 1981. godine između Mohameda bin Zajed Al Nahjana, vladara Abu Dabija i princeze Salame.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije