Privreda

Kompanija "Mraz" podijelila otkaze u dva grada

Kompanija "Mraz" podijelila otkaze u dva grada
Foto: Pixnio | Kompanija "Mraz" podijelila otkaze u dva grada

​Kompanija "Mraz", koja u Foči posluje od 2020. godine, 1. marta je otpustila 30 radnica koje su bile zaposlene u njihovom pogonu. Kompanija koja je dobila značajnu pomoć za otvaranje radnih mjesta, sada je ipak podijelila otkaze.

Poslije otpuštanja radnica u nevesinjskom pogonu, fabrika se odlučila i na otpuštanja u Foči.

Tokom 2021. godine "Mraz" je od Opštine Foča i švajcarske humanitarne organizacije Caritas dobio pomoć za zapošljavanje i obuku za 30 radnika. Ukupno je tada uloženo 275.000 KM.

Pored velikih planova dodatnog povećanja broja radnika, fabrika "Mraz" se, ipak, odlučila na otpuštanje 30 radnica čiji je radni odnos prekinut prvog dana marta.

Vlasnik preduzeća "Mraz", Mladen Kovačević rekao je Radio Foči u telefonskom razgovoru da su zbog nepovoljnih kretanja na globalnom tržištu, te usljed posljednje odluke Vlade Srpske da poveća minimalnu platu na 900 KM, bili prinuđeni da povuku radikalne poteze i da znatno smanje proizvodne kapacitete.

"Domaća tekstilna industrija je došla u nezavidnu situaciju jer je izložena nelojalnoj konkurenciji iz Federacije BiH, gdje je za 300 maraka manji minimalac nego u Srpskoj, i istočnih zemalja sa takođe dosta manjom minimalnom platom.Oni su u boljoj prilici da na međunarodno tržište izađu pod znatno povoljnijim uslovima", navodi Kovačević.

Dodaje da su njihovi inostrani partneri, zbog povećanja troškova i nepovoljnih kretanja na evropskom tržištu, smanjili ili u potpunosti otkazali najavljene narudžbe.

Podsjetimo, kompanija "Mraz" je počela kao mala krojačka radnja, kao porodični posao u Palama.

Od tada je kompanija eksponencijalno rasla, operišući sa četiri različita proizvodna pogona u mjestima Pale, Rogatica, Foča i Travnik, s radnom snagom koja broji preko 200 radnika.

Sada su krenuli sa serijom otpuštanja radnika i zatvaranja pogona u dva bh. grada, prenosi "Indikator".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije