Privreda

Kompanija "Violeta" otvorila novi proizvodni pogon u Grudama

Kompanija "Violeta" otvorila novi proizvodni pogon u Grudama
Kompanija "Violeta" otvorila novi proizvodni pogon u Grudama

GRUDE - Kompanija "Violeta" svečano je danas u Grudama otvorila novi pogon za proizvodnju deterdženata i dječjih pelena, koji u potpunosti radi u skladu s najsavremenijim svjetskim standardima.

U novi pogon "Violeta" je investirala ukupno 40 miliona KM, a kapacitet tvornice je oko 60.000 tona higijenskih proizvoda godišnje.

Novootvorenu tvornicu svečano je pustio u rad Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, koji je istakao da mu je velika čast otvoriti jedan od najsavremenijih proizvodnih pogona u Evropi, koji primjenjuje najnovija tehnološka dostignuća.

"Za nas koji ovdje živimo važnija je činjenica da će ova tvornica u samom startu obezbijediti budućnost za mnoge porodice", istakao je Ivanić i izrazio očekivanja da će ovakvih investicija u BiH biti mnogo više.

Fadil Novalić, premijer FBiH, koji je prisustvovao otvaranju, poručio je da BiH može biti ponosna na otvaranje novog proizvodnog pogona "Violete" koja omogućava nova radna mjesta u BiH i vodi budućnost u BiH.

"Pozivam građane BiH da kupuju domaće brendove, između ostalog i proizvode 'Violete', jer na taj način podržavamo domaće proizvođače, osiguravamo postojeća radna mjesta i otvaramo put ka novim radnim mjestima. Na taj način omogućiće se da kompanija 'Violeta' osigura u budućnosti i dodatnih 900 radnih mjesta", istakao je Novalić.

Petar Ćorluka, predsjednik Uprave "Violete", naglasio je da je otvaranje novog pogona važan trenutak za razvoj kompanije i brenda "Violeta", koji postaje ravnopravan konkurent velikim internacionalnim brendovima u regiji.

"Nadamo se da će naš primjer podstaći i druge domaće kompanije da ulažu u proizvodnju, koja je ključ za razvoj države. Kao poslodavac ću nastaviti sa novim ulaganjima i otvarati nove pogone", kazao je on. Novi pogon tvornice "Violeta", pored osviještene ekološke proizvodnje koja podrazumijeva vlastiti izvor vode, solarno energetsko napajanje i potpunu efikasnost bez otpadnih voda, zadovoljava najviše standarde automatizacije i energetske efikasnosti.

"Tvornica tekućih deterdženata će brzinom od 6.000 litara na sat proizvoditi deterdžente za ručno pranje suđa, omekšivače i ostala sredstva za ličnu higijenu, prema svjetskim standardima kvaliteta, koji su potvrdili eminentni evropski laboratoriji", istakla je Ivana Brdar, magistar hemije u tvornici "Violeta". U novom pogonu, prvi put u Evropi, za proizvodnju samoupijajućih pelena koristi se najsavremenija japanska tehnologija sa brzinom linija od 800 pelena u minutu. Takođe, nova tvornica ima i vlastitu proizvodnju ambalaže i robot za peletizaciju. Proizvodi iz ovih pogona naći će mjesto na tržištu BiH, ali i na svim tržištima na koja kompanija izvozi. Otvaranju nove tvornice prisustvovao je i Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH, te brojni privrednici, predstavnici medija, zvanice iz političkog, javnog i kulturnog života BiH.

"Violeta" svoje proizvode izvozi u više od 15 zemalja, a svoje pogone ima u BiH, Sloveniji, Hrvatskoj. Ova kompanija proizvodi toaletni papir, kuhinjske brisače, maramice, salvete, pelene za bebe, dječje vlažne maramice, higijenske uloške, pelene za odrasle i kozmetičke vlažne maramice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije