Privreda

Kompanija iz EU ulaže u "Binas"

Kompanija iz EU ulaže u "Binas"
Foto: binas.com.ba | Kompanija iz EU ulaže u "Binas"

SARAJEVO - Za "Binas", bugojansko preduzeće namjenske industrije, trebalo bi da dođu bolji dani, potvrdio je Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije.

Obavljeni su razgovori sa potencijelnim investitorom koji bi omogućio pokretanje proizvodnje u "Binasu".

"U pitanju je kompanija iz Evropske unije, ne bih otkrivao njeno ime i iz koje je države. Sastanku su prisustvovali i predstavnici 'Binasa', koji će po povratku u Bugojno upoznati zaposlene o čemu se radi. Dakle, kompanija iz EU osigurala bi svojom investicijom jednogodišnju proizvodnju. 'Binas' bi sigurno imao posla do kraja 2022. godine i do polovine 2023. Posao je vrijedan, prema trenutnim, nepotpunim procjenama, desetak miliona KM", rekao je Džindić za Faktor.

Džindić otkriva koje su prednosti ovog posla čija bi finalizacija i potpis ugovora trebalo da budu završeni u narednih nekoliko dana.

"Partner je raspoložen u posao ući s avansom i osiguranim repromaterijalom. Posebno je važno što je ova kompanija iz EU i krajnji korisnik proizvoda. Također, očekujemo određen priliv novca iz 'Pretisa' u 'Binas' kako bi se riješio barem dio dugovanja", istakao je Džindić.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije održao je u utorak, u sjedištu "Unis Ginexa" u Goraždu sastanak s predstavnicima svih kompanija namjenske industrije u FBiH kako bi razgovarali o stanju i poslovanju ovih preduzeća. Sastanku su prisustvovali direktori i predsjednici nadzornih odbora svih privrednih društva iz oblasti namjenske industrije, koji su prezentirali stanje u svakoj od kompanija.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici svih sindikalnih podružnica u okviru namjenske industrije.

"Imamo poteškoće sa bugojanskim 'Binasom' i sarajevskim 'Zrakom', gdje sindikat traži ostavku nadzornih odbora, baš kao i u 'Ginexu', mada su tamo već podnijeli ostavke", rekao je Džindić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije