Privreda

Kompanije se pripremaju za nepredviđene situacije u Brexitu

Kompanije se pripremaju za nepredviđene situacije u Brexitu
Foto: Ilustracija | Kompanije se pripremaju za nepredviđene situacije u Brexitu

LONDON - Proizvođači automobila u Velikoj Britaniji aktivirali su planove za svaku nepredviđenu situaciju u vezi sa Brexitom, uključujući sertifikovanje modela u EU.

Takođe, kompanije rade na izmjeni rasporeda i plana proizvodnje i nagomilavanju dijelova kako bi izbjegle mogući gubitak slobodne trgovine nakon Brexita. 

Cilj ovih koraka je obezbijediti da fabrike, koje se oslanjaju na neposrednu isporuku desetina hiljada dijelova, mogu da funkcionišu i nakon Brexita, 29. marta, ali to može dovesti do povećanja troškova, kao i birokratije, što može da dovede u opasnost njihovu dugoročnu održivost.

Kompanija McLaren pokušava da sertifikuje svoja vozila u britanskoj i agenciji EU kako bi olakšala prodaju. Takođe, planira da nagomila ključne komponente i promijeni isporuke u EU u vrijeme Brexita, ako bude poremećaja. 

Mnogi britanski proizvođači zatražili su od dobavljača da razmotre mogućnost kašnjenja u lukama jer se hiljade dijelova, motora i gotovih modela kreće svakodnevno između Velike Britanije i ostatka evropskog kontinenta. 

Automobilska industrija u Velikoj Britaniji zapošljava 850.000 ljudi i jedna je od malobrojnih uspješnih od osamdesetih godina prošlog vijeka. 

Evropski proizvođači automobila, takođe, suočiće se sa znatnim poremećajem lanca nabavke i mogućim gubitkom konkurentnosti ako se uvezena vozila budu carinila

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije