Privreda

Komšije planiraju mulj i blato pretvoriti u energiju

Komšije planiraju mulj i blato pretvoriti u energiju
Foto: Pixnio | Komšije planiraju mulj i blato pretvoriti u energiju

​ŠIBENIK - U Centru za rukovanje otpadom (CGO) Bikarac u Šibensko-kninskoj županiji planira se gradnja prve hrvatske energane za pretvaranje otpada i mulja u energiju, čiju projektnu dokumentaciju s tri miliona evra finansira Fond za zaštitu okoline i energetsku učinkovitost.

Bikarac je počeo s radom prije dvije godine, a trebao bi biti prvi CGO koji će imati energanu, otkrio je direktor Fonda, Luka Balen na 11. Međunarodnoj konferenciji o zaštiti okoline. Kaže da će u sklopu toga biti energana, gdje će se otpad i prosušeni mulj pretvarati u toplotnu i eklektičnu energiju.

Biće to prvi cjeloviti centar za rukovanje otpadom koji će uključivati sve sastavnice kružnog upravljanja, jer će otpad postati novi izvor energije. Hrvatska ima četiri CGO-a, a imaće ih 11 - sedam ih je u izvedbenoj fazi ili u projektovanju. Kaže da je u 2024. za izgradnju CGO-a osigurano gotovo 42 miliona evra.

Načelnica Sektora za EU fondove u Fondu, Maja Feketić poručila je da bez izgradnje energana i cjelovitog rukovanja otpadom RH neće dostići EU ciljeve do 2035. - 10 odsto odlaganja otpada na odlagalištima. Za CGO Bikarac priprema se studijsko-projektna dokumentacija, sa studijom izvodljivosti i uticaja na okolinu. Dokumentacija za energanu treba biti izrađena 2026., a potom slijedi prijava na međunarodne izvore sufinansiranja.

Direktor Bikarca, Robert Podrug kaže kako je glavni cilj projekta uspostava najviših ekoloških standarda u rukovanju otpadom. Ističe da će se otpad i mulj koristiti kao vrijedan resurs za proizvodnju električne i toplotne energije. Električnu energiju bi direktno plasirali u HEP-ov sistem, a toplinotnu trošili u susjednoj industrijskoj zoni Podi. Dodaje da im je zbrinjavanje ostatnog otpada nakon mehaničko-biološke obrade sada velik trošak.

Feketić tvrdi da će izgradnjom svih 11 CGO-ova nastati znatna količina goriva iz otpada koja se mora odgovarajuće obraditi. Očekuje se da će radom svih tih CGO-ova prosječno nastajati 400.000 tona godišnje goriva iz otpada, a u Hrvatskoj još nema odgovarajuće infrastrukture za energetsko skladištenje goriva iz otpada, izuzev cementne industrije.

Fond je stoga u 2023. objavio javni poziv vrijedan 400.000 evra za izradu dokumentacije za pilot-projekte iskorištavanja energetskog potencijala otpada, gdje je devet prijavitelja. Objava 900.000 evra vrijednog javnog poziva za jedinice lokalne samouprave biće na jesen.

"Hijerarhiju otpada treba dosljedno poštovati. Prioritet treba biti prevencija, ponovna upotreba i reciklaža otpada" kaže Feketić, a prenosi "Glas Slavonije".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije