Privreda

Koncesijom do novog života Rudnika Ljubija

Koncesijom do novog života Rudnika Ljubija
Foto: AlexBanner/Pixabay | Koncesijom do novog života Rudnika Ljubija

BANJALUKA, PRIJEDOR - Vlada RS je razgovarala s predstavnicima kompanije "Mittal" i Rudnika željezne rude (RŽR) Ljubija da se realizuje drugi koncept privatizacije kroz dodjelu koncesije za eksploataciju rude u Ljubiji.

Rekao je ovo Radovan Višković, premijer RS, koji je dodao da se o ovome pregovara s Ministarstvom energetike i rudarstva.

"Mi ćemo kroz uplatu dividende koju je 'Mittal' već uplatio prema RŽR-u na neki način dokapitalizovati RŽR i napraviti zajedničko preduzeće RŽR-a i 'Mittala', koje je i sada zajedničko, ali ćemo ojačati kapacitete RŽR-a i ići u eksploataciju rude u Ljubiji", rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

Istakao je da je ovo potreba i Republike Srpske, prijedorske regije, ali i  grada Prijedora.

"Prijedor gotovo 100 godina rudari. Bez Ljubije, Omarska i taj dio imaju kapacitete koji mogu trajati još tri ili četiri godine. S rudarenjem u Ljubiji, prema istraženim rezervama, produžuje se period eksploatacije na 20 i više godina", rekao je Višković.

Naglasio je da Rudnik Ljubija nema nikakve veze s litijumom, jer je to rudnik željeznih ruda.

O ponovnom pokretanju RŽR Ljubija dan ranije je govorio i Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva RS, koji je takođe kazao da se  posljednjih godinu dana intenzivno traži rješenje za pokretanje ovog rudnika, gdje je rudarska proizvodnja zaustavljena prije 29 godina.

Dodao je da nije jednostavan posao otvoriti rudnik u stanju u kojem se nalaze rudarski objekti i same površine gdje će se vršiti eksploatacija, već je to vrlo zahtjevan i dugotrajan proces.

"Sigurno do godinu dana, ako se intenzivno krene u rad, biće potrebno od dana kada krenu aktivnosti do trenutka otvaranja rudnika. Naš cilj je da učinimo sve što možemo da pomognemo da ova naša zajednička kompanija, 'ArcelorMittal Prijedor' bude nosilac te rudarske proizvodnje i da obnovimo tu proizvodnju na način da će se dobijati koncesija za proizvodnju željezne rude. RŽR će biti u sastavu 'Mittala' i dalje kao kompanija sa svojim udjelom", kaže Đokić.

Kako je pojasnio, cilj Vlade jeste i da osposobi RŽR kao preduzeće, da ga ekonomsko-finansijski podigne u odnosu na ono što je bio do sada i da kao takvo bude sposobno da bude kvalitetniji partner zajedno s "Mittalom" u zajedničkom preduzeću koje će u narednom periodu ovdje vršiti eksploataciju.

Đokić je rekao da je prodaja državnog kapitala u RŽR Ljubija i dalje opcija, ali da to neće uticati na poziciju RŽR-a u okviru zajedničkog preduzeća "ArcelorMittal Prijedor", gdje je učešće RŽR-a 49 odsto.

"'Mittal' je, prema dugoročnom ugovoru koji je zaključen 2004. godine, nosilac rudarske proizvodnje u ovom regionu i to se ne može promijeniti, ali se mogu mijenjati odnosi unutar zajedničkog preduzeća na način da se nešto drugačije dogovara, ali to je pitanje koje će doći na red", kazao je Đokić, dodajući da je najvažnije je da će ovdje biti rudarska proizvodnja, da će ona angažovati 300-400 radnika.

Kako je naveo Stanko Vujković, direktor RŽR Ljubija Prijedor, rješenje da se ponovo pokrene otvaranje Rudnika Ljubija se očekuje krajem iduće ili početkom 2023. godine.

"Vlada intenzivno radi na dokapitalizaciji RŽR-a da bi osnažila kompaniju koja će ući s partnerom 'Mitalom' u sve buduće projekte. Bez obzira na prekompoziciju koju će 'Mittal' imati u Omarskoj, mi očekujemo 200 novih radnih mjesta ovdje", dodao je Vujković.

Mladen Jelača, direktor kompanije "ArcelorMittal Prijedor", kazao je da su ispitivanja i testiranja u laboratoriji pokazala da se može miješati ljubijska ruda s rudom u Omarskoj, te da se time produži vijek u Omarskoj, a da se u Ljubiji započne eksploatacija.

"Pruga koja stoji koliko i rudnik traži adekvatno rješenje i očekujemo od resornog ministarstva da to riješi", rekao je Jelača.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije