Privreda

Konferencija: Povećati učešće žena u održivoj energetici

Konferencija: Povećati učešće žena u održivoj energetici
Foto: Tanjug | Konferencija: Povećati učešće žena u održivoj energetici

Na konferenciji "Žene Srbije u održivoj energetici - liderstvo za energetsku tranziciju", održanoj danas u Beogradu, istaknuta je potreba za većim učešćem žena u održivoj energetici i zelenoj tranziciji.

Konferencija održana u Dorćol Placu u organizaciji "WISE Srbija", okupila je članice te mreže, koju čini više od 200 žena koje se profesionalno bave održivom energetikom, klimatskom akcijom i zelenom ekonomijom.

Direktorka centra za promociju održivog razvoja i osnivač "WISE Srbija" Branislava Jovičić izjavila je na otvaranju konferencije da je u današnjem svijetu potrebno stati na put klimatskim promjenama, dekarbonizovati se i prilagoditi kroz primjenu pametnih, zelenih i održivih rješenja, i istakla je ulogu žena u tome.

Ona je dodala da je projektni tim "WISE Serbia" uradio veliko istraživanje o ulozi žena u domaćinstvu i biznisu, i njihovim ulogama u energetskoj tranziciji, koje je urađeno na uzorku od 911 žena i čiji rezultati su predstavljeni na konferenciji.

Ambasadroka Njemačke u Srbiji Anke Konrad izjavila je na otvaranju konferencije da je potrebno da postoji dovoljno žena sa adekvatnim kvalifikacijama u tehničkim zanimanjima u oblasti proizvodnje energije.

"Srbija ima veliki potencijal da poveća udeo žena u energetskoj privredi, koji je trenutno dosta mali. Veći broj inžinjerki, stručnjakinja i kvalifikovanih radnica, bi značajno ojačao kontigent budućih žena rukovodilaca", smatra Konrad.

Ona je rekla da bi mentorski programi preduzeća i više praktičnih faza tokom stručnog obrazovanja mogli ohrabriti mlade žene da izgrade karijeru u svetu energije, u grani za koju mnogi smatraju da pripada muškarcima.

Konrad je istakla da se ženska prava odnose i na pristup energiji, i na učestvovanje u procesima odlučivanja kako će se ti resursi upotrebljavati.

"Energetsko siromaštvo je prevashodno ženski problem. Energetsko siromaštvo je pojam koji opisuje nemogućnost i poteškoću u zadovoljavanju energetskih potreba", rekla je Konrad.

Ona je otkrila da svaka osma osoba u svijetu nema pristup elektičnoj energiji i većina njih su žene.

"Energetsko siromaštvo ima katastrofalne posledice. Ko je prinuđen da kuva bez struje često udiše štetne gasove. Učenje bez svetla u školi koja nema velike prozore, ili uveče u kući prosto nije moguće", rekla je Konrad.

Pomoćnica ministarke energetike Maja Vukadinović izjavila je da je zelena revolucija prilika da se promijeni slika energetike kao o muškom sektoru, kao i da je zelena energetska tranzicija  proces koji se ne može sprovesti uspješno bez učešća žena.

"Prema istraživanju međunarodne agancije za obnovljivu energiju žene čine 32 odsto u sektoru obnovljivih izvora energije u svetu. To je manje od ravnopravnog učešća ali je značajno veće nego njihovo učešće u takozvanom "tradicionalnijem" delu energetskog sektora koji se oslanja na fosilna goriva, kao što su nafta, ugalj i gas gde žene učestvuju sa 22 procenta", rekla je Vukadinović.

Ona je dodala da je pozitivno što se danas u Srbiji veliki broj mladih žena opredeljuje za studiranje Elektrotehničkog fakulteta, Mašinskog fakulteta i za informacione tehnologije.

Vukadinović je podsjetila da je Srbija započela proces energetske tranzicije, prije svega sa ciljem smanjenja zavisnosti energetskog sektora od fosilnih goriva.

"Usvojili smo izmene i dopune Zakona o korišćenju obnovljivih izbora energije, kojima smo rešili pitanje velikog broja zahteva za priključenje novih solarnih i vetroelektrana kapaciteta 450 megavata", rekla je Vukadinović.

Ona je pomenula nekoliko investicija od velikog značaja: izgradnja revirzibilne hidroelektrane "Bistrica" kapaciteta 628 megavata, obezbjeđivanje redovnih kapitalnih remonta i revitalizacije hidroelektrane "Đerdap 2" i razmatranje finansijskih i tehničkih mogućnosti za "Đerdap 3".

"U sektoru obnovljivih izvora energije u toku je izgradnja vetroparka Kostolac od 66 megavata. Planirana je izgradnja šest solarnih elektrana kapaciteta do jednog gigavata. Realizujemo projekat izgranje postrojenja za odsumporavanje u termoelektrani "Nikola Tesla" gde uskoro očekujemo završetak radova", najavila je Vukadinović.

Ona je rekla da zelena energetska tranzicija nije samo stvar obaveza Srbije iz Pariskog sporazuma i Sofijske deklaracije, već je i pitanje odnosa prema budućnosti.

(Tanjug)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije