Privreda

Konferencija u Banjaluci: "Zaštita intelektualne svojine značajna za rast ekonomije"

Konferencija u Banjaluci: "Zaštita intelektualne svojine značajna za rast ekonomije"
Foto: Ilustracija | Konferencija u Banjaluci: "Zaštita intelektualne svojina značajna za rast ekonomije"
Srna

BANJALUKA - Zaštita intelektualne svojine izuzetno je značajna za rast ekonomije svake zemlje, ali i na putu ka punopravnom članstvu zemalja zapadnog Balkana u EU, istaknuto je danas u Banjaluci na regionalnoj konferenciji "Digitalizacija i intelektualna svojina: Kraj ili novi početak".

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da intelektualna svojina mora biti zaštićena zakonskim propisima.

"Kada govorimo o intelektualnoj svojini prevashodno se misli na industrijsku svojinu, intelektualnu svojinu, ali i na autorska prava. Ove oblasti moraju biti zaštićene zakonom", istakao je Višković u obraćanju na konferenciji.

On je naveo da je razvoj privrede zasnovan na znanju i kreativnosti, što je vezano i za zaštitu intelektualne svojine.

"Na prostoru BiH nije poklanjana pažnja ovom pitanju, a nema razvoja ekonomije bez zaštite intelektualne svojine. Zato moramo kreirati ambijent kako bi ova oblast bila zaštićena", dodao je Višković.

Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić ocijenila je da je zaštita intelektualnog vlasništva značajna tema na putu ka EU.

"Standarde koji se odnose na zaštitu intelektualne svojine Srbija poštuje zato što je ova oblast važna za razvoj zemlje", naglasila je Brnabićeva.

Ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević rekao je da Srbija ima razvijene institucije koje se odnose na zaštitu intelektualne svojine, što je važno za otvaranje poglavlja za pregovore sa EU.

Ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević smatra da je podizanje svijesti javnosti o zaštiti intelektualne svojine važno, a prevashodno se to mora odnositi na privrednike i pravosudne organe.

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić rekao je da se u BiH mora više raditi na zaštiti intelektualne svojine i da javnost o ovome mora biti više informisana.

Cilj Regionalne konferencije "Digitalizacija i intelektualna svojina: Kraj ili novi početak" jeste da se ova tema dodatno aktuelizuje kako bi se pronašli novi načini zaštite autorskog i srodnih prava i na taj način pružila podrška nadležnim institucijama kroz debate donosilaca odluka, eksperata i druge zainteresovane javnosti.

Konferencija ima tri panela - "Medijski monopol na zapadnom Balkanu: Koja je uloga države", "Intelektualna svojina i telekomunikacije danas" i "Autorska prava i savremena piraterija".

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Komentari: 2

DrzavniCinovnik

PAPCI pokrali Republiku Srpsku a sad imaju obraza pricati o zastiti intelektualne svojine,pa to je strasno!!!

DrzavniCinovnik

Slobodan Milosevic=Milorad Dodik,SPS=SNSD i jedni i drugi su stekli ogromno porodicno financijsko bogatstvo na nesreci i tragediji sopstvenog naroda pljackajuci sopstveni narod koristeci istu metodu laganja,zastrasivanja i ispiranja mozgova preko drzavnih medija praveci drzavne neprijatelje od sopstvenog naroda i citavog svijeta koji su mislili drugacije a rezultate njihovih promasenih politika bolje reci njihove zablude i idiotarije vidimo danas kad pogledamo koliko ima Srba na Kosovu,koliko ima Srba u Hrvatskoj i koliko ima Srba u Republici Srpskoj.

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije