Privreda

Kontejnerska proizvodnja sadnica, preporod za šume u RS

Kontejnerska proizvodnja sadnica, preporod za šume u RS
Foto: N.N. | Kontejnerska proizvodnja sadnica, preporod za šume u RS

DOBOJ - Kontejnerska proizvodnja sadnica trebalo bi da preporodi ne samo Centar za sjemensko-rasadničku proizvodnju u Stanovima, kod Doboja, nego i šumska prostranstva širom RS jer ovakav način uzgoja sadnica, jedini te vrste u RS, daje bolje rezultate od klasičnog.

"Velika prednost ogleda se u tome što je prijem te sadnice kad dođe na teren gotovo 98 procenata, za razliku od sadnica koje se klasičnim putem proizvode", pojasnila je Helena Luković, upravnica Centra za sjemensko-rasadničku proizvodnju u Stanovima.

Kako izgleda kontejnerska proizvodnja hrasta, bijelog i crnog jasena, hrasta lužnjaka, te četinara crnog i bijelog bora, jele i smrče, ali i ukrasnog rasada provjerili su u petak Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, i Slaven Gojković, generalni direktor "Šuma Srpske".

"Mi imamo redovna pošumljavanja svake godine i te sadnice će završavati u našim gazdinstvima", kazao je Gojković.

Pašalić je rekao da žele napraviti značajan zaokret ovdje i u smislu strukture sadnog materijala.

"Naše kolege profesori sa Šumarskog fakulteta iz Banjaluke rade plan pošumljavanja i trebalo bi da ga završe u narednih pola godine, koji će nam u stvari precizno reći kakav se to sadni materijal treba proizvoditi za potrebe šuma, i ne samo šuma, nego i za komercijalnu proizvodnju", izjavio je Pašalić.

Upravo zbog toga će se, osim za potrebe "Šuma Srpske", u Stanovima proizvoditi i sadnice za tržište.

"Ono što se dogovorimo sa našom upravom i sa Ministarstvom ćemo u narednom periodu da sprovedemo i da ovaj rasadnik krene u nekom drugom pravcu, ne samo da se proizvodi za javno preduzeće, nego da idemo i na hortikulturu, na sporedne šumske proizvode", rekao je Milovan Krčo, direktor Centra za sjemensko-rasadničku proizvodnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije