Privreda

Pratite nas na Google news

Kooperanti "spasavaju" posao od 300.000 evra

Kooperanti "spasavaju" posao od 300.000 evra
Foto: N.N. | Kooperanti "spasavaju" posao od 300.000 evra
Sanja Čakarević

DOBOJ - Nedovoljan broj radnika i opreme, te kratak rok isporuke robe, tjeraju dobojsku tekstilnu fabriku "Premier" da angažuje kooperante kako bi ispoštovala ugovor s kompanijom "Sinergy Group" iz Italije, vrijedan oko 300.000 evra, kako se ne bi dovela u situaciju da plaća penale.

"Prema ugovoru, imamo (da proizvedu) 36.075 komada. To je veliki posao i velika cifra, tako da već sada imamo četiri kooperanta, i mi smo peti koji radimo taj posao zato što nam je kratak rok isporuke (dva mjeseca)", kaže Rankica Panić, direktor "Premiera".

U proizvodnoj hali za mašinama smo zatekli sedamdesetak radnica koje šiju dijelove za uniforme, pantalone i kombinezone, a Italijani, po definiciji vladari mode, od nje ne odustaju ni kada su službena odijela u pitanju.

"Svaki predmet je za sebe odgovoran. Normalno da moramo voditi računa o kvalitetu, i trudimo se da tako radimo. Sve je zahtjevno (krojevi), sve bi trebalo da radimo kako treba", priča radnica Razija Mujanović, koja u tekstilnoj fabrici radi šest godina i smatra se iskusnom uposlenicom.

Modeli pantalona su, pričaju u "Premieru", nešto uži nego kod naših uniformi, vodi se računa o svakom detalju, pa je čak pozicija na kojoj se nalazi dugme tačno određena i strogo se mjeri centimetrima prije šivenja.

"Dosta su zahtjevni. Njihovi modeli su izuzetno, neću da kažem teški, nego jednostavno su u skladu s modom, i oni dosta drže do kvaliteta, tako da ne može baš svaka fabrika to da radi", navodi Rankica Panić.

Damiano Fieta, predstavnik kompanije "Sinergy Group" iz italijanskog grada Trento, koja, osim s firmama u BiH, sarađuje i s fabrikama u Bugarskoj, Rumuniji i Albaniji, kazao je da proizvode uniforme za potrebe italijanske policije, komunalne policije i tamošnjeg ministarstva finansija.

Za takve poslove je, kaže, potrebno ispuniti određene uslove, koje su u dobojskoj fabrici uspjeli ispoštovati i na taj način su sebi obezbijedili posao za "Sinergy", koji redovno učestvuje na tenderima u Italiji.

"Mi smo zadovoljni jer smatramo da smo našli veoma dobru firmu, mnogo profesionalnu. Počeli smo raditi sa zadovoljstvom i imamo namjeru raditi duže vrijeme, i iduće godine, i 2020. godine, jer imaju sve predispozicije. Radi se sa još dvije firme u Banjaluci, koje imaju veoma dobre rezultate. Zasad je to, a ubuduće imamo još u planu i druge firme", kazao je Fieta.

Da bi mogao udovoljiti zahtjevnim Italijanima, "Premier" će morati povećati broj zaposlenih.

"Oko 100 radnika može da se uposli ovdje da bismo uspjeli da završimo ovaj posao. Raspisaćemo konkurs da primamo još 40 radnika, ali treba nam još i skladištara, i radnika na presi, radnici za sječenje materijala, tražićemo negdje oko 50 radnika u narednom periodu", pojasnila je Rankica Panić.

Na tržištu se strogo vodi računa o rokovima, strani partneri, osim na kvalitetu, insistiraju i na utvrđenom datumu isporuke, a plaćanje penala, kažu u "Premieru", nije najgore što ih može zadesiti ako ne ispoštuju ugovor.

"Problem je što se stavljate na listu koja baš nije poželjna za proizvođača, jer ta lista govori nekom drugom kupcu da nismo baš odgovorni u svom poslu, da nismo ispoštovali kvalitet i nismo ispoštovali rok.

Tako da je veoma bitno da se ispoštuje kvalitet, jer se brzo čuje ako je roba nekvalitetna, da je teško dokazati nekim novim kupcima da to nije baš tako. Treba mnogo više truda i rada da biste se dokazali", istakla je Panićeva.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije