Privreda

Kopač: Dobro je da se investira

Kopač: Dobro je da se investira
Foto: N.N. | Kopač: Dobro je da se investira

TREBINJE- Energija iz svih energetskih izvora dobro je došla, samo ukoliko ne predstavlja problem ekologiji, odnosno životnoj sredini, zaključeno je na sastanku direktora Elektroprivrede RS Luke Petrovića i njegovih saradnika sa ministrom energetike i rudarstva RS Petra Đokića i ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca, kao i ministrom Crne Gore za kapitalne investicije Mladenom Bojanićem, te predstavnikom Vlade Sjeverne Makedonije i direktorom Sekretarijata Energetske zajednice Jugoistočne Evrope Janezom Kopačem.

Đokić je kazao da su razmijenjena mišljenja u vezi praksi o dekarbonizciji u regionu, kao i planu aktivnosti po energetskim pitanjima u period tranzicije, na način da se energija proizvodi, a da se čuva okolina.

"Mi smo razmijenili mišljenja i razgovarali o praksama koje imaju susjedne države, posebno Crna Gora i Sjeverna Makedonija, te o uspostavi dekarbonizacije i njihovim dobrim iskustvima, iako mi samo dio toga možemo primijeniti zbog naših ukupnih odnosa i različitih nadležnosti institucija", kazao je Đokić.

Košarac je dodao da je cilj svih prisutnih na samitu, ali i ovom sastanku, praćenja evropskih trendova, kao i provođenje određenih obaveza koje, nažalost, kako je naveo, Federacija BiH ne prati u potpunosti.

"O tome smo razgovarali i sa gospodinom Kopačem, kao i određenoj političkoj frustraciji koja dolazi iz Sarajeva zbog najave gradnje HE Buk - Bijela, gdje je Republika Srpska svoje procedure provela u skladu sa zakonom, a vidljivo je da tu postoje neki politički elementi koji žele da pokvare jedan tako dobar energetski projekat", naveo je Košarac.  

Kopač je rekao da podržava projekat ukoliko je on urađen uz procjenu uticaja na životnu sredinu.

"Ako je procjena utjecaja na okoliš u redu, odnosno, ako je investicija planirana u skladu sa procjenom uticaja na okoliš - naravno da je dobro došla, a sad, ovi pravni problem o tome ko je nadležan, ja se u to ne mogu mešati jer to nije stvar Sekretarijata. Inače, hvala bogu da se investira", kazao je Kopač nakon sastanka.

Ministar Bojanić je dodao da je i njega interesovalo stanje projekta Buk - Bijela, jer je, kako kaže, interes crnogorske javnosti o tome dosta veliki.

Na sastanku se razgovaralo i o Jonsko-jadranskom gasovodu koji treba da prođe od Albanije, preko Crne Gore, do Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije