Privreda

Korak bliže izgradnji mega solarne elektrane na Sokocu

Korak bliže izgradnji mega solarne elektrane na Sokocu
Foto: mrganso/Pixabay | Korak bliže izgradnji mega solarne elektrane na Sokocu

SOKOLAC - Skupština opštine Sokolac usvojila je u utorak odluku o zoning-planu područja posebne namjene "Solarne elektrane Bjelosavljevići-Kula", snage 110,9 megavata, nakon čije će izgradnje lokalna uprava godišnje imati 800.000 KM koristi na ime koncesije po osnovu izdatih 180 hektara zemljišta koje se ne obrađuje, umjesto dosadašnjih 9.000 KM, koliko je stizalo na ime zakupa od farme Romanija.

Planom je obuhvaćena površina u naselju Bjelosavljevići od oko 150 hekatara sa lijeve strane magistralnog puta Podromanija-Rogatica, te naselju Kula, površine oko 30 hektara, sa mogućnošću proširenja.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica podsjetio je da se na ovom projektu radi gotovo dvije godine, nakon što je inicijativa krenula od Nezavisnog operatera sistema BiH i Elektroprenosa BiH, napominjući da usvajanje i dovođenje do kraja zoning-plana smatra jednim od svojih najvećih uspjeha za proteklih 11 godina koliko je načelnik.

Bjelica je rekao da je investitor kompanija EnerState , registrovana u Gracu, sa centralom Profajn-grup u Njemačkoj, koja je formirala preduzeće EnerState na Sokocu, uz obezbjeđenje sredstava za otkup tenderske dokumentacije i rezervisala 120 miliona evra planiranih za ovu investiciju, prenosi eKapija.

Prema njegovim riječima, sa uspostavljanjem solarne elektrane počeće i povlačenje "zelene privrede", za šta se već javljaju kompanije iz oblasti auto-industrije i proizvodnje aluminijumske stolarije.

"Sokolac sa ovim projektom dobija novu dimenziju i veliki uspjeh, jer su došli do izražaja i rezultati saradnje sa više ministarstava u Vladi Srpske", rekao je Bjelica novinarima i zahvalio Vladi i republičkim institucijama koje su pomogle u obezbjeđivanju neophodne dokumentacije za ulazak u posao izrade zoning-plana područja posebne namjene Solarne elektrane Bjelosavljevići-Kula.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije