Privreda

Pratite nas na Google news

Korona kriza ugrožava opstanak 15 odsto njemačkih kompanija

Korona kriza ugrožava opstanak 15 odsto njemačkih kompanija
Foto: Arhiva | Korona kriza ugrožava opstanak 15 odsto njemačkih kompanija
Tanjug

Korona kriza prijeti opstanku 15 odsto njemačkih kompanija, pokazuju rezultati najnovije ankete o poslovanju, koju je u novembru sproveo institut IFO.

"To je poboljšanje u odnosu na jun, kada je ta cifra iznosila 21 procenat", kaže Klaus Vohlrabe, šef istraživanja u IFO-u, prema saopštenju instituta dostavljenog Tanjugu.

On dodaje da se, ipak, 86 posto turističkih agencija i turoperatora trenutno osjeća ugroženo, kao i 76 posto hotela i 62 odsto restorana.

U reklamnoj industriji, 27 odsto agencija smatra da je njihovo poslovanje ugroženo, dok je u špediciji taj podatak nešto ispod 14 procenata.

Pri dnu ove ljestvice su pružaoci IT usluga sa 5,0 procenata i pravni i poreski konsultanti sa 3,0 procenta. U proseku je ugrožen opstanak 19 odsto pružalaca usluga, u odnosu na 27 procenata u junu.

U trgovinskom sektoru, 14 posto firmi smatra da im je opstanak u opasnosti (18% u junu), pri čemu takav stav sada iznosi 18 procenata njih u maloprodaji i 10 odsto u veleprodaji.

U prerađivačkoj industriji ta cifra iznosi 11 procenata, u odnosu na 17 procenata u junu.

Prema rezultatima istraživanja, trenutno su najugroženiji proizvođači baznih metala sa 34 procenta, štamparije sa 29 odsto, proizvođači pića sa 22 procenta, tekstilna industrija sa 20 procenata i industrija odjeće sa 18 procenata.

Hemijska i farmaceutska industrija smatraju sebe najmanje ugroženim, pri čemu njihovi pokazatelji iznose jedan i nula odsto, respektivno.

U građevinarstvu ova brojka iznosi 4,0 procenta, i mada je dvostruko viša nego u junu, i dalje je na niskom nivou, navodi se u saopštenju IFO instituta.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije