Privreda

Košarac: Bolje umrežavanje inovativnih kompanija za razvoj regiona

Košarac: Bolje umrežavanje inovativnih kompanija za razvoj regiona
Foto: Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH | Košarac: Bolje umrežavanje inovativnih kompanija za razvoj regiona

SARAJEVO - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac ukazao je na potrebu da se više radi na umrežavanju najboljih regionalnih inovativnih kompanija sa biznis-inkubatorima i naučnim institucijama kako bi se što prije premostilo zaostajanje domaće i regionalne ekonomije za razvijenim evropskim zemljama.

"Strpljivo i dugoročno investiranje svih strana u ove procese garant je održivijeg i zdravijeg ekonomskog rasta kako za BiH, tako i za druge zemlje regiona", rekao je Košarac u obraćanju učesnicima sastanka liderske grupe u okviru regionalnog sastanka Svjetskog ekonomskog foruma u Tirani.

Regionalni sastanak održava se u okviru "Akceleratora za konkurentnost i inovacije zapadnog Balkana", javno-privatne platforme za saradnju lidera čiji je cilj pomoći regionu da poboljša svoju konkurentnost i obezbijedi dugoročniji rast, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Akcelerator za zapadni Balkan pokrenut je u partnerstvu sa Savjetom za regionalnu saradnju (RCC) i dio je globalne mreže sličnih inicijativa koje olakšavaju razmjenu uvida i iskustava, a u okviru globalne inicijative Svjetskog ekonomskog foruma.

Ideja je pokrenuta u Davosu 2018. godine, a zvaničnici zemalja regiona su 2019. godine u Davosu izrazili namjeru da jedan akcelerator bude pokrenut i na zapadnom Balkanu.

Današnjem skupu prisustvuju regionalni resorni ministri, premijer Albanije Edi Rama, te generalni sekretar RCC-a Majlinda Bregu.

Cilj ovog sastanka jeste identifikovati i ubrzati odabrane inicijative koje mogu doprinijeti povećanju širenja inovativnih tehnologija i novih poslovnih modela i usmjeriti ekosisteme inovacija prema održivijim tehnološko-ekonomskim platformama.

Tema prvog sastanka liderske grupe u Tirani su prioriteti na čijoj realizaciji će se raditi narednih godina, a organizatori su poseban fokus stavili na ključne prioritete za razvoj akcionog plana, osnivanje liderske grupe i uspostavljanje uloge regionalnog koordinatora, te aktivnosti u 2020. godini u skladu sa akcionim planom.

Tokom boravka u Tirani Košarac je sa počasnim konzulom BiH u Albaniji Fikretom Klarijem razgovarao o mogućnosti povećanja obima trgovine između BiH i Albanije, sa akcentom na izvoz iz BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije