Privreda

Košarac: Dobra saradnja i integrisan pristup u oblasti vodnih resursa

Košarac: Dobra saradnja i integrisan pristup u oblasti vodnih resursa
Foto: Srna | Košarac: Dobra saradnja i integrisan pristup u oblasti vodnih resursa

BIJELJINA - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac najavio je tokom posjete Bijeljini nastavak svakodnevne saradnje na projektima koji se odnose na vodne resurse, uz integrisan pristup, uvažavanje ustavne nadležnosti i rad za dobrobit svih građana.

"Postoji vrlo otvorena, jasna i transparentna komunikacija, zajedničko planiranje i ovo je jedan od možda najboljih oblika saradnje između Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, resornih ministarstava u vladama Republike Srpske i Federacije BiH i ustanova koje su zadužene za ovu oblast", ocijenio je Košarac nakon sastanka u Javnoj ustanovi "Vode Srpske".

Košarac je istakao da je ova ustanova respektabilna u svom sektoru i, prema ocjeni relevantnih međunarodnih institucija, radi se vrlo koordinisano kada je riječ o međunarodnim kontaktima, a resorno ministartsvo održava svakodnevnu i vrlo dobru saradnju, bez zamjerki u ovoj oblasti.

"Naše je trajno opredjeljenje da prema evropskim fondovima nastupamo vrlo odgovorno, s obzirom na činjenicu da želimo da učestvujemo u programiranju određenih sredtsva koja će biti uložena u ovaj sektor", istakao je Košarac.

Na sastanku u "Vodama Srpske" učestvovao je i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić, koji je naveo da je posljednjih godina u Republici Srpskoj u oblast vodoprivrede uloženo više od 200 miliona KM, od čega je dosta projekata u Bijeljini i Semberiji.

"Završavamo uređenje kanala Dašnica, rade se obaloutvrde na rijeci Drini i obodni kanal, a dolazi i novi regionalni projekat `Sava-Drina` gdje će biti i nekih intervencija u oblasti turizma i korištenja hidropotencijala u smislu proizvodnje električne energije", naveo je Pašalić, izražavajući zadovoljstvo urađenim.

Prema njegovim riječima, kritična tačka još uvijek je drinski nasip u Semebriji.

"Odlučili smo da povećamo iznos naknade vlasnicima zemljišta, u dogovoru sa lokalnom zajednicom i planiramo sredstava od 1,5 miliona evra da bi pred kraj godine već mogli da počnemo da radimo prvi dio nasipa na području sela Janja, a krajem mjeseca završavamo i regulaciju korita rijeke Janje. To će biti potpuno zaokružen sistem odbrane od poplava", precizirao je Pašalić.

On je dodao da je nova ponuđena cijena za zemljište pet KM po metru kvadratnom, koliko je već bila cijena dogovorena pri eksproprijaciji zemljišta za izgradnju auto-puta kroz Bijeljinu.

Pašalić je najavio i nastavak ulaganja u izgradnju sistema za navodnjavanje u Semberiji, do cilja od 3.000 hektara tokom narednih pet godina.

Direktor "Voda Srpske" Miroslav Milovanović rekao je novinarima da je ova ustanova Vlade Republike Srpske od 2010. godine do sada realizovala više od 200 miliona KM uloženih u objekte odbrane od poplava, iz sredstava Fonda solidarnosti, kredita i donacija.

Nakon sastanka sa resornim ministrima sa republičkog i nivoa zajedničkih institucija BiH, Milivojević je naveo da nemaju otvorenih pitanja ni problema u saradnji, za koju je rekao da je na odličnom nivou, dinamična i konkretna.

Milovanović je rekao da je ministre informisao o organizacionoj strukturi javne ustanove "Vode Srpske", milionskim investicijama koje su u toku i svemu što se dešava kada je riječ o zaštiti od poplava u Republici Srpskoj.

Ministri Košarac i Pašalić nastavili su boravak u Bijeljini posjetom Mesnoj industriji "ZP-komerc" u Vršanima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije