Privreda

Ministri iz FBiH ponovo odbili odluku o zaštiti domaće proizvodnje

Ministri iz FBiH ponovo odbili odluku o zaštiti domaće proizvodnje
Foto: Nedžad Uglješa | Košarac: Ministri iz FBiH ponovo odbili odluku o zaštiti domaće proizvodnje

SARAJEVO - Ministri u Vijeću ministara BiH koji su iz Federacije danas su ponovo odbili odluku o uvođenju prelevmana i carinskih stopa na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz EU na period od dvije godine, kojom bi se zaštitila domaća proizvodnja.

Ovo je danas potvrdio Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, te najavio da neće odustati od zahtjeva da se zaštiti domaća proizvodnja i da će i dalje na Vijeću ministara tražiti da bude donesena ova odluka.

"Nije mi jasno koji su interesi onih koji ne podržavaju odluku da se zaštiti domaća proizvodnja i da u BiH važe ista pravila kao i u susjednim zemljama", rekao je Košarac.

Košarac je dodao da je nedopustivo da BiH može da uveze stoku iz zemalja EU, a da meso ne može da izvozi u te zemlje.

On je istakao da su priče o poskupljenju mesa uvođenjem prelevamana bez osnova.

Vijeće ministara i ranije u dva kruga glasanja nije usvojio odluku o uvođenju prelevmana i carinskih stopa na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz EU na period od dvije godine.

"I dalje smatram da je ovo loša poruka poljoprivrednim proizvođačima", rekao je Košarac.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH, za "Nezavisne" je rekao da bi ovo što se ponovo dogodilo na sjednici Vijeća ministara, da nije žalosno, bilo smiješno.

"Poruka ministru Košarcu je da se više potrudi, neka im objasni važnost prelevmana, neka ne lome 'preko koljena' uvijek, neka usvoje mjere, nama je sve više dodijalo, mjere se moraju usvojiti", kazao je Bićo.

Ističe da su zasad odustali od protesta, ali ne zato što daju još prilika Vijeću ministara, nego zbog toga što pojedina udruženja podržavaju pojedine političke stranke.

"Kad izađemo na proteste ne želimo dati podršku nijednoj političkoj opciji", kazao je Bićo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije