Privreda

Košarac: Ne odustajem od uvođenja zaštitnih mjera

Košarac: Ne odustajem od uvođenja zaštitnih mjera
Foto: Srna | Košarac: Ne odustajem od uvođenja zaštitnih mjera

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao da je da neće odustati od uvođenja zaštitnih mjera za uvoz svježeg i rashlađenog mesa, jer je to neophodno, a i predstavlja politiku Republike Srpske, čiji je glavni cilj očuvanje domaće poljoprivredne proizvodnje.

"Ono što me dodatno zabrinjava je činjenica nerazumijevanja u BiH od strane predstavnika Federacije BiH, koje pozivam da podrže politiku Republike Srpske da zaštitimo domaću proizvodnju", rekao je Košarac.

On je vjeruje da se može doći do određenih rješenja, ali, Savjet ministara zahvaljujući odlukama ministara iz FBiH, ne dozvoljava tu vrstu pozitivnog kretanja čiji je konačni cilj očuvanje domaće poljoprivredne proizvodnje.

"Na taj način bismo štitili naše. Vjerujem da je naše bolje i da naši vrijedni poljoprivrednici proizvodnje dobre proizvode i da bi zato trebalo da uslijede adekvatne politike, u susret svim onim politikama koje Ministarstvo realizuje", rekao je Košarac.

Košarac je ukazao da je mjera izvoza govedine u Tursku posebno bila vidljiva tokom prošle godine, kada je i bio povećan spoljnotrgovinski promet sa tom zemljom i to je, na neki način, artikulisalo sve zalihe.

"To vidimo u ovoj godini, kada je izvoz mesa u Tursku išao u dinamici od oko 1.500 tona iz BiH i gdje su kompanije iz FBiH uspjele da postignu poslovni ugovor s Turskom", rekao je Košarac i dodao da je činjenica da su većinu te strukture činili proizvodi iz Republike Srpske.

On smatra da je i sa tog aspekta značajno da se mjerama zaštiti primarna domaća proizvodnja, a ne da se donose odluke koje će da podstaknu samo one koji se bave preradom.

Košarac je napomenuo da je prerađivački kapacitet mnogo jači u FBiH i njima odgovara da im je dostupna jeftinija sirovina, jer nemaju svoju.

"Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske svojim adekvatnim politikama radiće na razvoju prerađivačkog sektora, ali i određenim mjerama omogućiti razvoj primarne proizvodnje", rekao je Košarac i dodao da bi BiH trebalo da otvori i nova tržišta.

On je napomenuo da je Semberija, pored Lijevče polja, okosnica razvoja poljoprivrede u Republici Srpskoj i da se koristi svaka prilika da se afirmišu politike i stepen razvoja poljoprivredne proizvodnje u tim regijama.

Košarac je rekao da je Semberski sajam mesa dobar primjer adekvatne politike institucija Republike Srpske kako podstaći razvoj poljoprivrede i svakog pojedinca ukoliko želi da se bavi poljoprivredom, bilo da je riječ o primarnoj proizvodnji, ali i preradi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije