Privreda

BiH korak bliže izvozu mlijeka u Kinu

BiH korak bliže izvozu mlijeka u Kinu
Foto: N.N. | Košarac: Realizovali smo ključni korak za izvoz mlijeka u Kinu

BANJALUKA, SARAJEVO - Popunjeni revidirani upitnik za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH dostavljen je Narodnoj Republici Kini, rekao je Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

"Kancelarija za veterinarstvo BiH je, u saradnji sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i nadležnim entitetskim institucijama, dostavila kineskoj strani odgovore na dodana pitanja iz upitnika, što je finalni korak u procesu odobravanja izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište Kine", potvrdio je Košarac.

Prema njegovim riječima, u narednoj fazi ovog procesa očekuje se dolazak nadležnih inspektora iz NR Kine u BiH kako bi izvršili kontrolu domaćih kapaciteta za proizvodnju i preradu mlijeka.

"Postoji čak mogućnost da nam izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda bude odobren i bez izvršene kontrole nadležnih kineskih inspektora, budući da domaće kompanije već izvoze u EU, što znači da ispunjavaju standarde i kvalitetom proizvoda zadovoljavaju ovo zahtjevno tržište", naglasio je Košarac.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u prethodnom periodu intenziviralo je napore na otvaranju kineskog tržišta za mlijeko i mliječne proizvode iz BiH, što će biti dodatni podsticaj za razvoj domaćih poljoprivrednih kapaciteta.

"Pokrenuli smo proces nakon višegodišnjeg zastoja, cijeneći kapacitete i iskustva domaćih proizvođača i prerađivača mlijeka, koji svoje proizvode, osim evropskim, mogu ravnopravno ponuditi i kineskim kupcima", rekao je Košarac.

Sa druge stane, mljekari nisu optimistični da će doći do izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda u Kinu jer, kako kaže Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača mljekara RS, jedini način na koji bi mlijeko moglo ići na Kinesko tržište je da bude u prahu.

"Mi nemamo nijedne fabrike za prah u BiH, tako da nema ništa od izvoza mlijeka", kazao je Usorac i dodao da bi više koštao transport nego samo mlijeko.

"Ukoliko bismo brodovima prevozili mlijeko iz BiH u Kinu, ono bi se do stavljanja na njihove police pokvarilo, a da putuje avionom, onda ispade 'skuplja pita od tepsije'", ističe Usorac.

Nenad Vukoje, direktor bilećke mljekare "Pađeni", ističe da je činjenica da bilo koji proizvođač mlijeka iz BiH dobije priliku da izvozi u Kinu veliki pomak.

"Samim tim i na našem tržištu bi se stvorio prostor za druge mljekare, tako bi se moglo i otkupiti više mlijeka", kazao je Vukoje.

Dodaje da ne sumnja da neće doći do realizacije izvoza jer, kako kaže Vukoje, ako naši proizvodi zadovoljavaju uslove Evropske unije, ne vidi razlog zašto ne bi ispunili uslove Kine.

"Što se tiče transporta, ne vjerujem da tu može doći do problema, jer postoji nekoliko vidova transporta, a isto tako postoje proizvodi koji mogu trajati i preko godinu dana", ističe Vukoje.

Košarac je izrazio zahvalnost i pozdravio napore ambasadora NR Kine u BiH Đi Pinga na ubrzavanju aktivnosti koje će rezultirati otvaranjem kineskog tržišta za mlijeko i mliječne proizvode iz BiH.

Podsjetio je da Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH paralelno radi na stvaranju uslova za izvoz mesa i vina iz BiH u NR Kinu, cijeneći da je otvaranje novih tržišta jedna od mjera zaštite domaće proizvodnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije