Privreda

Košarac: Vjerujem da se više neće desiti obustava izvoza mesa

Košarac: Vjerujem da se više neće desiti obustava izvoza mesa
Foto: N.N. | Košarac: Izvoz mesa u Tursku nije zabranjen, već privremeno obustavljen

SARAJEVO - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je danas da je važno poštovati međunarodne ugovore, poput ugovora o izvozu mesa sa Turskom, kao i urediti stanje u BiH kako ne bi dolazilo do nepravilnosti prilikom njihove implementacije.

"Razgovarao sam sa predstavnicima Kancelarije za veterinarstvo BiH i inspektoratima, vjerujem da se više neće desiti obustava izvoza mesa. Ukoliko se to desi, u razgovorima sa turskom stranom tražićemo da se onima koji dovode u pitanje izvoz mesa onemogući da budu uključeni u taj posao", rekao je Košarac novinarima u Sarajevu.

On je dodao da izvoz mesa u Tursku nije bio zabranjen nego privremeno obustavljen, nakon što je Kancelarija za veterinarstvo utvrdila da tu postoji određena vrsta problema.

Košarac je rekao da je zbog toga reagovao i tražio hitan sastanak svih aktera koji su uključeni u postupak izvoza junećeg mesa u Tursku.

"Riješili smo određenu vrstu nepravilnosti i nedoumica s obzirom na činjenicu da je firma 'Tareks', koja je ovlaštena sa turske strane da bude izvoznik mesa u tu zemlju, kupovala meso samo od jedne klaonice. Smatram da to nije dobro", rekao je Košarac, navodeći da je takvu vrstu modela izvoza mesa zatekao kada je preuzeo mandat.

On je dodao da je važno angažovati sve kapacitete kojima BiH raspolaže s ciljem otkupljivanja primarno domaće proizvodnje.

"Zbog toga sam tražio unapređenje poslovnih aktivnosti sa Turskom. Panirana je ukupna kvota od 8.000 tona, a odobreno je svega 3.000 tona, i spreman sam narednih dana otići u Tursku kako bismo to pitanje riješili", rekao je Košarac.

On je naveo da treba omogućiti preduzećima koja imaju registrovanu klaoničarsku djelatnost da na jednak način budu uključena u taj posao kako bi se unaprijedio izvoz mesa u Tursku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije