Privreda

Košarac sa Zatlerom: Podržati BiH da izvozi crveno meso u EU

Košarac sa Zatlerom: Podržati BiH da izvozi crveno meso u EU
Foto: Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa | Košarac sa Zatlerom: Podržati BiH da izvozi crveno meso u EU

SARAJEVO - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac zatražio je u razgovoru sa šefom Delegacije EU u BiH Johanom Zatlerom o saniranju posljedica pandemije Kovida-19 na privredu u BiH podršku u razmatranju mogućnosti da BiH dobije status zemlje izvoznice svježeg junećeg i telećeg mesa u zemlje članice EU.

Košarac je informisao Zatlera o potrebi za dodatnim angažmanom u spoljnotrgovinskom prometu crvenog mesa s obzirom na ostvarene viškove u proizvodnji i smanjeni unutrašnji konzum u BiH usljed epidemije virusa korona.

Zatler je izrazio opredjeljenje da se razmotri podrška u skladu sa definisanim procedurama i praksama zemalja regiona, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Na sastanku je razgovarano o pomoći i oporavku turizma, budući da je ovaj sektor najviše pogođen pandemijom Kovida-19.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o projektima koje EU realizuje s ciljem podrške domaćem turističkom sektoru, te konstatovali da je ova privredna grana od izuzetne važnosti za lokalni razvoj, posebno nakon epidemije virusa korona.

Zatler je istakao važnost izrade strategije turizma na nivou cijele zemlje, koja bi omogućila korištenje sredstava EU za ovaj sektor.

Sastanak Košarca i Zatlera u sjedištu Delegacije EU u BiH uslijedio je nakon sastanka i potpisivanja memoranduma o saradnji na Projektu biciklističke staze Sarajevo-Pale, kojem su prisustvovali gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, načelnici opština Pale i Istočni Stari Grad Boško Jugović i Bojo Gašanović, te predstavnik sarajevske opštine Stari Grad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije