Privreda

Košarac sa ambasadorom Turske: Nada za ubrzanje gradnje auto-puta

Košarac sa ambasadorom Turske: Nada za ubrzanje gradnje auto-puta
Foto: N.N. | Košarac sa ambasador Turske: Nada za ubrzanje gradnje auto-puta

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac primio je danas u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Republike Turske u BiH Sadika Babur Girgina, sa kojim je razgovarao o unapređenju ekonomskih odnosa i jačanju spoljnotrgovinske razmjene.

Zajednički je ocijenjeno da su bilateralni odnosi dvije zemlje dobri i stabilni, te da Turska važan spoljnotrgovinski partner BiH. Istaknuto je da je sporazum o slobodnoj trgovini između BiH i Turske dobar pravni okvir za unapređenje ekonomske saradnje.

Košarac i Girgin pozdravili su zaključke sa sastanka predsjedavajućeg i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Republike Turske Redžepa Tajipa Erdoana tokom nedavne posjete Ankari u cilju unapređenja ukupnih odnosa dvije zemlje.

Košarac je izrazio posebnu zahvalnost turskoj strani na izgradnji auto-puta Beograd-Sarajevo-Beograd, te izrazio nadu da će realizacija ovog projekta biti ubrzana na korist cijelog regiona. 

Na sastanku je dogovoreno da u predstojećem periodu bude organizovan sastanak bilateralnog komiteta za trgovinu BiH i Turske na kojem će se analizirati bilateralna saradnja, te razgovarati o unapređenju ekonomskih odnosa, jačanju spoljnotrgovinske razmjene i povezivanju privrednih subjekata dvije zemlje. Takođe je ukazano na potrebu održavanja trilateralnog trgovinskog komiteta BiH, Srbije i Turske radi olakšavanja međusobne trgovine i ekonomske saradnje na uzajamnu korist.

Košarac informisao je ambasadora Girgina o naporima institucija Republike Srpske da unapređenjem legislative doprinose efikasnom formiranju slobodnih poslovnih zona. On je naglasio da su Bratunac, Trebinje, Istočno Sarajevo i Gradiška potencijalne lokacije za izgradnju slobodnih zona u Republici Srpskoj, te upoznao ambasadora Turske o statusu i razvoju četiri postojeće slobodne zone u Federaciji BiH.

Košarac je predložio da jedna od tema sastanka bilateralnog trgovinskog komiteta BiH i Turske bude i mogućnost turskih investicija u slobodne zone u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Ministar je izrazio nadu da će dosadašnja bilateralna saradnja BiH i Turske biti nastavljena i tokom mandata novoimenovanog ambasadora Girgina, kojem je poželio uspjeh u radu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije