Privreda

Košarac sa resornim ministrima o unapređenju poljoprivredne proizvodnje

Košarac sa resornim ministrima o unapređenju poljoprivredne proizvodnje
Foto: N.N. | Košarac sa resornim ministrima o unapređenju poljoprivredne proizvodnje

SARAJEVO - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić i predstavnici resornog ministarstva Federacije BiH definisali su korake za usvajanje zakona i drugih propisa koji će omogućiti odobravanje i korištenje sredstava EU u oblasti poljoprivrede.

Košarac je danas u Sarajevu organizovao sastanak o aktuelnim pitanjima i mjerama za unapređenje poljoprivredne proizvodnje u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, tokom kojeg su učesnici izrazili zadovoljstvo što je BiH dostavila Evropskoj komisiji popunjeni revidirani upitnik za izvoz crvenog mesa na tržište EU.

"Analizirane su i dosadašnje aktivnosti u vezi sa mogućnošću izvoza konzumnih jaja na evropsko tržište, pri čemu je konstatovano da će tri ministarstva, u skladu sa nadležnostima, u roku ispuniti neophodne obaveze kako bi se realizovao ovaj cilj", saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa nakon sastanka.

U saopštenju se navodi da je ukazano na neophodnost što skorijeg postizanja dogovora o metodologiji poljoprivrednog popisa i obilježavanja životinja, te je usaglašeno da nadležna entitetska ministarstva i agencije za statistiku preduzmu sve aktivnosti kako bi ovaj proces mogao biti sproveden u 2023. godini.

"Zaključeno je da ne postoji potreba za donošenjem zakona o poljoprivrednom popisu, već jedinstvene metodologije na osnovu koje će popis biti izvršen, o čemu postoji saglasnost nadležnih entitetskih ministarstava i agencija za statistiku", ističe se u saopštenju.

Na sastanku je razmatrano pitanje donošenja pravilnika za uzgoj industrijske konoplje u BiH i dogovoreno je da tokom novembra bude izrađena radna verzija ovog dokumenta, pri čemu je rečeno da će pitanje prerade industrijske konoplje biti predmet naknadnih razgovora.

"Sagovornici su najavili da će uskoro održati sastanak o Strategiji upravljanja nusproizvodima životinjskog porijekla i životinjskog otpada s ciljem izgradnje prve kafilerije u BiH", zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije