Privreda

"Kosmos" u plusu poslije 11 godina

"Kosmos" u plusu poslije 11 godina
Foto: N.N. | "Kosmos" u plusu poslije 11 godina

BANJALUKA - Preduzeće “Kosmos” iz Banjaluke poslovalo je lani pozitivno, prvi put poslije 11 godina, i ostvarilo zaradu od oko 2,5 miliona KM.

“Kosmos” je bio na ivici stečaja i potresali su ga štrajkovi zaposlenih, ali je počeo da se oporavlja zahvaljujući procesu restrukturiranja i sklapanju novih ugovora. Zahvaljujući novim poslovima koji će biti ugovoreni, danas je na putu da u potpunosti stane na noge i postane jedna od perjanica namjenske industrije RS.

“ “Kosmos” je prošlu godinu završio sa oko deset miliona maraka prometa, a ostvarena je dobit od oko 2,5 miliona. To je prvi pozitivan rezultat “Kosmosa” u proteklih 12 godina, a ostvarili smo dobit koja nije zanemariva. Namjera nam je da i u idućem periodu unapređujemo poslovanje i ostvarimo još veće prihode”, rekao je direktor Vazduhoplovnog zavoda “Kosmos” Dušan Vještica i dodao da je preduzeće izmirilo i sve obaveze za prošlu godinu prema Poreskoj upravi RS, dobavljačima i zaposlenima.

Vještica ističe da će u idućih desetak dana potpisati vrijedan ugovor sa Srbijom.

“Ne mogu da govorim o detaljima ugovora, ali on se odnosi na osnovnu djelatnost preduzeća, a to je remont radarskih raketnih sistema. Mi smo lider u regionu kada su ti poslovi u pitanju. Taj ugovor će unaprijediti naše poslovanje, jer je riječ o ozbiljnim poslovima sa Srbijom”, rekao je Vještica.

Potpisivanje ugovora nagoviješteno je tokom nedavnog sastanka predsjednika RS Milorada Dodika i ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina u Banjaluci koji su ocijenili da je saradnja Srpske i Srbije izuzetna i da se ona ogleda i u namjenskoj industriji.

“U namenskoj industriji su prošle godine sklopljeni ugovori između preduzeća iz Srbije i RS vredni više od tri miliona evra. Može se očekivati da će ugovora biti više, potpisaćemo ih još nekoliko iz oblasti odbrambene industrije, a jedan će se odnositi na banjalučko preduzeće “Kosmos” ”, rekao je Vulin.

Poslovanje “Kosmosa” opterećivali su dugovi koji su dostigli 21,57 miliona maraka, ali je krajem 2016. godine donesen plan restrukturiranja kako bi on bio postepeno topljen, što je preduzeću omogućilo da “prodiše” i počne sa normalnim poslovanjem.

Rukovodstvo “Kosmosa”, koji je u državnom vlasništvu, donijelo je u dogovoru sa Vladom RS sredinom juna 2016. odluku o ulasku u proces restrukturiranja.

(Glas Srpske)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije