Privreda

Kovid ojadio "Lječilište Gata"

Kovid ojadio "Lječilište Gata"
Foto: N.N. | Kovid ojadio "Lječilište Gata

BIHAĆ - Zdravstvene ustanove na području Unsko-sanskog kantona zbog pandemije virusa korona i neplaniranih troškova suočile su se u prošloj godini s velikim gubicima, a najteža situacija je u Zdravstvenoj ustanovi "Lječilište Gata" kod Bihaća, s obzirom na to da su prošlu godinu okončali s finansijskim minusom od 860.000 maraka.

Prema riječima Aide Ibrahimpašić, direktorice ove ustanove, upravo toliko sredstava potražuju od Zavoda zdravstvenog osiguranja USK, koji finansira medicinske ustanove u ovom kantonu.

Prema njenim riječima, problem je nastao u periodu od marta do juna prošle godine, kad je ovo lječilište pretvoreno u izolatorijum gdje su smještane osobe zaražene virusom korona.

"Tada smo zaustavili rad s pacijentima jer se radilo o naredbi koju smo morali ispoštovati. Međutim, problem je što Zavod ne želi da prizna troškove koji su nastali u vrijeme kada smo bili kovid izolatorijum i sad imamo ogroman problem", kaže Ibrahimpašićeva.

Prema njenim riječima, zbog nastalog problema rad ovog lječilišta je doveden u pitanje, kao i sposobnost da izmiruju tekuće troškove poslovanja.

Ministrica zdravstva u Vladi USK Nermina Ćemalović objašnjava kako Zavod na početku svake godine donosi program finansiranja zdravstvenih ustanova.

"Problem je u tome što taj program ne prepoznaje situaciju koja je nastala zbog kovida, a Zavod nije prihvatio prijedlog da se program revidira kako bi se izašlo u susret ustanovama koje su zbog pandemije pretrpjele neplanirane troškove i finansijsku štetu", istakla je Ćemalovićeva.

Prema njenim riječima, u programu finansiranja zdravstvenog sektora u ovoj godini, koji još nije donesen, pokušaće se ispraviti pomenuti nedostaci, kako bi se omogućio normalan rad medicinskim ustanovama.

Inače, zbog lošeg stanja smještajnih kapaciteta i dugogodišnjeg neulaganja, ovo lječilište se već godinama suočava sa značajno smanjenim brojem korisnika usluga, a zbog teške finansijske situacije u USK tamo godinama nema nikakvih ulaganja.

Trenutno rade s minimalnim kapacitetima, sa dva mala bazena koja ne mogu da zadovolje potrebe brojnih gostiju, a stručnjaci kažu kako je potrebna izgradnja mnogo većeg bazena i drugih sadržaja kako bi se zdravstveno-turistička ponuda podigla na viši nivo. Ranija istraživanja su pokazala kako termalni izvori na ovom području sadrže brojne minerale, zbog čega ta voda ima ljekovita svojstva u liječenju brojnih oboljenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije