Privreda

Kozmetička kuća Revlon podnijela zahtjev za stečaj

Kozmetička kuća Revlon podnijela zahtjev za stečaj
Foto: anncapictures/Pixabay | Kozmetička kuća Revlon podnijela zahtjev za stečaj

Kozmetička kuća Revlon podnijela zahtjev za stečaj

Kozmetička kuća Revlon podnijela zahtjev za stečaj

Kozmetički gigant, u vlasništvu milijardera Rona Perelmana, zatražio je sudsku zaštitu od bankrota u Južnom okrugu Njujorka i prijavio imovinu u ukupnom iznosu od 2,3 milijarde dolara, sa stanjem na kraju aprila, javlja Blumberg.

S druge strane, ukupni prijavljeni dugovi kompanije iznose 3,7 milijardi dolara i uključuju njene senior obveznice s kamatom od 6,25 posto koje dospijevaju 2024. godine, prema podacima iz sudske dokumentacije.

Podnošenje zahtjeva za zaštitu po osnovu Poglavlja 11 omogućava kompaniji da nastavi s poslovanjem dok radi na planu otplate dugova povjeriocima. Ulaskom u stečaj se okončava buran period za Revlon, koji je trpio negativan uticaj tokom pandemije i bilježio višegodišnji pad prodaje, jer su se ukusi potrošača promijenili i novi brendovi nagrizli njegov tržišni udio.

Ova 90-godišnja kompanija počela je da prodaje lakove za nokte u jeku Velike depresije, a kasnije je svom proizvodnom portfelju dodala ruževe za usne i druge kozmetičke proizvode. Ovaj brend je 1955. godine postao međunarodni.

Perelmanova holding kompanija "MekAndrjus & Forbs" preuzela je kontrolu nad Revlonom 1985. godine, putem otplate duga koji je napravio prethodni vlasnik Majkl Milken.

Pored dolarske obveznice, Revlon ima 10 neotplaćenih zajmova u iznosu od oko 2,6 milijardi dolara koji dospijevaju u naredne tri godine, prema podacima koje je prikupio Blumberg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije