Privreda

Krajem avgusta početak izgradnje autoputa od Sremske Rače do Kuzmina

Krajem avgusta početak izgradnje autoputa od Sremske Rače do Kuzmina
Foto: Tanjug | Krajem avgusta početak izgradnje autoputa od Sremske Rače do Kuzmina

Izgradnja dionice autoputa Beograd-Sarajevo od Sremske Rače do Kuzmina počeće krajem avgusta, a očekuje se da će polaganju kamena temeljca prisustvovati predsjednici Srbije i Turske Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, izjavila je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović.

Mihajlovićeva je precizirala da će tada biti svečano obilježeno otvaranje jednog dijela prstena ka BiH, dionica na pristupnoj saobraćajnici i na izgradnji mosta, prenijeli su beogradski mediji.

Prema njenim riječima, potrebno je najmanje dvije godine da se ta dionica završi, a u međuvremenu će se raditi dokumentacija za dionicu Požega-Kotroman.

“To je drugi deo veze sa BiH. Potrebno je najmanje godinu dana da se dokumentacija završi, a u međuvremenu ćemo razgovarati o načinima finansiranja”, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je istakla da se Srbija intenzivno povezuje sa regionom i da treba da iskoristi svoj tranzitni položaj.

Osim dionice Sremska Rača-Kuzmin, krajem avgusta bi trebalo da bude ozvaničen i početak rekonstrukcije puta Novi Pazar-Tutin.

Komercijalni ugovor za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju dionice autoputa Beograd-Sarajevo od Sremske Rače do Kuzmina između Vlade Srbije, "Puteva Srbije" i turske kompanije "Tašjapi" potpisan je u decembru prošle godine.

Ova dionica duga je 17 kilometara, a vrijednost radova je oko 220 miliona evra, dok je dionica Požega-Kotroman duga oko 60 kilometara, a vrijednost radova je oko 830 miliona evra.

Izgradnjom autoputa Beograd-Sarajevo Srbija dobija mogućnost da se poveže sa evropskim Koridorom pet koji povezuje Mađarsku, Hrvatsku i BiH, a BiH sa koridorima 10 i 11 unutar Srbije, odnosno sa auto-putom Beograd-Šid i saobraćajnicom preko Požege.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije