Privreda

Krajišnik: Slijedi detaljna analiza javnog duga i budžetskog deficita

Krajišnik: Slijedi detaljna analiza javnog duga i budžetskog deficita
Foto: Ilustracija | Krajišnik: Slijedi detaljna analiza javnog duga i budžetskog deficita

BANJALUKA - Prvi zadatak Fiskalnog savjeta Republike Srpske je detaljna analiza javnog duga i budžetskog deficita Srpske, rekao je predsjednik ovog savjeta Milenko Krajišnik.

Krajišnik je naveo da će svi budžetski korisnici, koji imaju neizmirene obaveze, morati da sačine dugoročni plan vraćanja dugova, te da javni dug Srpske, koji je ispod 60 odsto bruto domaćeg proizvoda, nije prevelik, ali da je za razmatranje pitanje njegove ročnosti i dospjelosti.

"Ovo je godina u kojoj za otplatu dospijeva visok iznos duga što pravi izvjesne teškoće budžetu u pogledu likvidnosti", rekao je Krajišnik za "Glas Srpske".

On je naglasio da će prioritet u radu biti sprovođenje efikasne ekonomske politike i povećanje efikasnosti javnog sektora.

"Glavni izazov Republike Srpske jeste povećanje stope ekonomskog rasta koji bi za posljedicu imao povećanje zaposlenosti i rast plata. Važna je i struktura javne potrošnje i namjena upotrebe javnih sredstava", dodao je Krajišnik.

On je napomenuo da odluka o izboru Fiskalnog savjeta na snagu stupa sutra i da ovaj savjet mora biti nezavisno tijelo, jer je tako propisano zakonom. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije