Privreda

"Kredit Svis" mora platiti 926 miliona dolara Ivanišviliju

"Kredit Svis" mora platiti 926 miliona dolara Ivanišviliju
Foto: Twitter / Printscreen | "Kredit Svis" mora platiti 926 miliona dolara Ivanišviliju

SINGAPUR - Sud u Singapuru naredio je švajcarskoj banci "Kredit Svis" da plati 926 miliona dolara biznismenu Bidzini Ivanišviliju, bivšem premijeru Gruzije, zbog gubitka dijela njegovog bogatstva. Ova presuda predstavlja jednu od najvećih finansijskih nagrada protiv "Kredit Svis".

Sud je utvrdio da je jedinica banke djelovala u lošoj vjeri i propustila zaštititi Ivanišvilijevu imovinu, što je rezultiralo znatnim gubicima. "Kredit Svis" je odmah najavio svoju namjeru žalbe na odluku.

Slučaj se vrti oko toga što je Ivanišvili povjerio 1.1 milijardu dolara "Kredit Svis" trastu 2005. Sud je presudio da je propust banke da spriječi Patrisa Leskaudrona, savjetnika u "Kredit Svis" trusta u Singapuru, da pristupi Ivanišvilijevoj imovini, kršenje njene temeljne obaveze da ih zaštiti. Leskaudron, koji je 2018. osuđen za falsifikovanje potpisa bivših klijenata, uključujući Ivanišvilija, i učestvovanje u prevarnim aktivnostima, odgovoran je za znatne finansijske gubitke. Sudija Patrisia Bergin kritikovala je "Kredit Svis" zbog davanja prioriteta Leskaudronovoj ulozi u zadržavanju klijenta visoke vrijednosti nad ispunjavanjem njegove obaveze čuvanja imovine.

"Kredit Svis" je naloženo da plati 926 miliona dolara, koji će biti smanjeni za 79 miliona dolara koji su već isplaćeni u decembru. U martu 2022. sud na Bermudama presudio je da Ivanišvili i njegova porodica imaju pravo na odštetu od približno 600 miliona dolara od lokalne podružnice životnog osiguranja "Kredit Svis". Sud ima za cilj izbjeći dvostruki povrat, a "Kredit Svis" trenutno ulaže žalbu na odluku Bermuda.

"Kredit Svis" je izjavio da će se žaliti na singapursku presudu, tvrdeći da bi kompenzacija trebala biti povezana s gubicima ulaganja, a ne isključivo prevarnim aktivnostima. Pravni izazovi banke koji su u toku i znatne finansijske implikacije ovih slučajeva dodatno usložnjavaju probleme s kojima se suočava "Kredit Svis", koji je već u fazi preuzimanja od strane UBS-a, prenosi "Intelli".

Ivanišvilijev potparol izrazio je zadovoljstvo singapurskom odlukom i pozvao "Kredit Svis" da prihvati odgovornost za svoje neuspjehe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije