Privreda

Krediti pokrenuli "Splonum", ali mu i presudili

Krediti pokrenuli "Splonum", ali mu i presudili
Foto: N.N. | Krediti pokrenuli "Splonum", ali mu i presudili

SANSKI MOST - Imovina preduzeća "Splonum" iz Sanskog Mosta u stečaju, koje se bavilo proizvodnjom opekarskih proizvoda, ponuđena je na prodaju po ukupnoj cijeni od preko pet miliona maraka.

U ovom preduzeću, koje je prije rata bilo jedan od nosilaca privrednog razvoja opštine i zapošljavalo oko 300 radnika, već godinama nema proizvodnje.

U Osnovnom sudu u Bihaću su kazali da ukupna potraživanja svih povjerilaca prema preduzeću "Splonum" iznose 17.940.429,16 KM.

"Od tog iznosa radnici, bivši zaposleni, potražuju 1.524.057,36 KM, dok banke, privredna društva, poreska i drugi potražuju 16.416.371,80 KM", saopšteno je u sudu.

Javno nadmetanje zakazano je za 6. juna u prostorijama Javnog komunalnog preduzeća "Sana" iz Sanskog Mosta, a ponuđena je pokretna i nepokretna imovina na tri lokacije.

Na lokaciji poznatijoj kao Ciglana prodaje se poslovna zgrada s pomoćnim objektima i zemljištem površine oko 35.000 kvadrata po cijeni od 4.973.856 KM. Dalje, na lokaciji Krečana nude se nekretnine, uglavnom livade i voćnjaci, u mjestu Krkojevci, ukupne površine 54.715 kvadratnih metara po cijeni od 547.150 KM, kao i zemljište na lokaciji Kamenolom površine 232.258 metara kvadratnih po cijeni od 235.261 KM.

U ponudi su i pokretne stvari poput dizalica, pila, bušilica, drobilica, merdevina, rezervoara, viljuškara i slično u vrijednosti od oko 100.000 KM te komplet linija za proizvodnju građevinskih izolacija po cijeni od 34.480 KM.

"Komplet oprema za proizvodnju opeke i opekarskih proizvoda se nalazi u objektima i prodaje se kao cjelina, a sve prema nalazima i mišljenju vještaka mašinske, građevinske i geodetske struke, a isti se mogu pogledati kod stečajnog dužnika", stoji u saopštenju.

Imovina se prodaje u zatečenom stanju i usmenim nadmetanjem, a početna cijena za usmeno javno nadmetanje ne može biti manja od ponuđene cijene u oglasu. Prodaja se vrši po načelu viđeno-kupljeno i naknadne reklamacije se neće uvažavati, te svaki kupac ima pravo da prije izlaska na javni poziv pregleda imovinu.

Stečaj u preduzeću "Splonum" iz Sanskog Mosta, koje se bavi proizvodnjom opekarskih proizvoda, građevinskih materijala i eksploatacijom mineralnih sirovina, otvoren je krajem 2015. godine zbog višemilionskih dugovanja ove firme prema komitentima.

Ovo preduzeće je u 2002. godini privatizovano od strane austrijskog investicijskog fonda "Horizonte Venture Managment" i narednih nekoliko godina bilo jedan od lidera u ovoj vrsti proizvodnje u Bosni i Hercegovini. Međutim, ubrzo su se pojavili problemi i nemogućnost da se "Splonum" izbori za tržišnu poziciju, a sve je kulminiralo 2009. godine, kada je potpuno ugašen proizvodni proces, a 130 radnika je tada poslato kućama.

Prema mišljenju ekonomskih stručnjaka, glavni uzrok ekonomske propasti ovog preduzeća bila je nemogućnost da se izbori s visokim kreditima koje je austrijski fond podizao zalažući kod banaka imovinu firme kao hipoteku. Svi kasniji pokušaji da se oživi proizvodnja u "Splonumu" bili su bezuspješni.

Ovo preduzeće je prije rata bilo jedan od nosilaca privrednog razvoja opštine i zapošljavalo je oko 300 radnika. Pored ciglane, u naselju Kruhari, posjedovalo je i pogon za proizvodnju nemetalnih sirovina na lokalitetu Krečana, desetak kilometara od Sanskog Mosta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije