Privreda

Pratite nas na Google news

Krešu poreze za hibridna vozila u TK

Krešu poreze za hibridna vozila u TK
Foto: Ilustracija | Krešu poreze za hibridna vozila u TK
Nataša Tadić

TUZLA - Vlada Tuzlanskog kantona na današnjoj sjednici predložila je da se za hibridna putnička i teretna motorna vozila porez na imovinu utvrdi u iznosu 50 odsto od iznosa utvrđenog za vozila na dizel i benzinski pogon, a da se putnička i teretna motorna vozila na električni pogon oslobode plaćanja poreza na imovinu.

To je Vlada predložila kroz Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na imovinu, nasljeđe i poklon. Sve ovo jedan je od oblika poticaja za čišći okoliš i smanjenje zagađenja.

"Predlaganjem ovog zakona, Tuzlanski kanton nastoji prepoznati interes za poticanje korištenja električnih vozila. Pozitivan efekat korištenja električnih vozila je smanjenje emisija ugljen-dioksida, ali još važnije je smanjenje lokalnog zagađenja zraka", rečeno je iz Vlade TK.

Međutim, pri nabavci električnih automobila vozači u BiH ne mogu računati na subvencije. Ovaj zakon jedan je od prvih oblika poticaja ove vrste u državi, dok  Ministarstvo komunikacija i prometa BiH pokušava pronaći adekvatan način finansiranja olakšica nabavke ekološki prihvatljivijih vozila kako bismo uhvatili korak sa svijetom.

Inače, na području Bosne i Hercegovine registrovano  je nešto više od 1.150.000 vozila. U Federaciji BiH je registrovano oko 700.000,  u Republici Srpskoj više od 400.000 i u Brčko distriktu oko 39.000. Na području TK u 2019. godini registrovano je oko 140.000 vozila i to je drugi kanton u Federaciji po broju registrovanih vozila.  Prosječna starost voznog parka u Federaciji BiH, pa i u TK  je preko 17 godina.  Više od 66% vozila starije je od 18 godina, a najviše vozila u TK ima normu Euro 3.

Saobraćaj je, poslije industrijske proizvodnje i individualnih ložišta, jedan od većih zagađivača zraka i njegovo učešće se procjenjuje u iznosu od 25 odsto do 40 odsto u ukupnoj emisiji izduvnih gasova. Ekološki prihvatljivih vozila, prema podacima resornog ministarstva, u TK ima 0,16 odsto.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije