Privreda

Pratite nas na Google news

Krišto: Nije bilo konsenzusa za usvajanje deklaracije SEECP

Krišto: Nije bilo konsenzusa za usvajanje deklaracije SEECP
Foto: Ilustracija | Krišto: Nije bilo konsenzusa za usvajanje deklaracije SEECP
Srna

Parlamentarna skupština Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) na sjednici u Sarajevu nije usvojila završnu deklaraciju, jer delegacije Beograda i Prištine nisu mogle postići konsenzus o amandmanima koji su se odnosili na slobodu kretanje robe i međunarodne ugovore.

Predsjedavajuća Parlamentarne skupštine SEECP-a Borjana Krišto rekla je na konferenciji za novinare da se u SEECP-u sve odluke donose konsenzusom i da na odborima nije postignut konsenzus o tome da se usvoji deklaracija.

Ona je, nakon šeste plenarne sjednica Parlamentarne skupštine SEECP-a, istakla da je tokom predsjedavanja BiH donesena odluka da se 2021. godine ukine roming u regionu jugoistočne Evrope.

Krišto je naglasila da je u okviru jednogodišnjeg predsjedavanja SEECP-om u fokusu bilo jačanje infrastrukture i digitalne povezanosti, regionalne saradnje, veza među članicama, povezivanje mladih u oblasti kulture i obrazovanja i poboljšanje međusobne saradnje kako bi efikasnije odgovorili na sve izazove od migracija, borbe protiv organizovanog kriminala do terorizma.

"Razmijenjena su mišljenja o aktuelnim dešavanjima, političkim, bezbjednosnim, ekonomskim u okviru jugoistočne Evrope. Sama posjećenost ove konferencije je pokazatelj da BiH igra važnu ulogu u ovom procesu", rekla je Krišto.

Dvodnevna konferencija, pod predsjedavanjem BiH, u čijem radu su učestvovali parlamentarci i zvaničnici iz 11 zemalja jugoistočne Evrope, počela je juče sastancima Stalnog i opštih odbora. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije