Privreda

Krivična prijava protiv TE "Pljevlja" i četiri osobe zbog pomora ribe

Krivična prijava protiv TE "Pljevlja" i četiri osobe zbog pomora ribe
Foto: N.N. | Krivična prijava protiv TE "Pljevlja" i četiri osobe zbog pomora ribe

PODGORICA - Uprava policije Crne Gore podnijela je krivičnu prijavu protiv Termoelektrane "Pljevlja" i četiri odgovorna lica zbog ekološkog incidenta i pomora ribe u rijekama Vezišnica i Ćehotina.

Policijski službenici prikupili su dokaze koji ukazuju na sumnju da su preduzeće "Elektroprivreda Crne Gore - Termoelektrana (TE) Pljevlja" i odgovorna lica u ovom privrednom društvu počinili krivična djela zagađenje životne sredine i nepreduzimanje mjera zaštite životne sredine.

Policija je tužiocu podnijela krivičnu prijavu protiv "Elektroprivrede Crne Gore - Nikšić - TE Pljevlja" zbog osnovane sumnje da je izvršilo krivično djelo zagađenje životne sredine.

Prijava je podnesena i protiv izvršnog direktora TE "Pljevlja" čiji su inicijali V.Š. zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo zagađenje životne sredine i krivično djelo nepreduzimanje mjera zaštite životne sredine.

Protiv rukovodioca Sektora za operativnu kontrolu i planiranje u TE "Pljevlja" čiji su inicijali D.B. krivična prijava je podnesena zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo zagađenje životne sredine, kao i protiv smjenskog inženjera čiji su inicijali R.D, dok je protiv stručnog lica za zaštitu životne sredine u ovoj TE čiji su inicijali S.V, podnesena prijava zbog nepreduzimanja mjera zaštite životne sredine.

Policijski službenici došli su do činjenica koje ukazuju na sumnju da su ova lica počinila krivična djela koja su im stavljena na teret tako što je rukovalac bager stanice, po prethodno dobijenom usmenom nalogu od smjenskog inženjera R.D, a u skladu sa usmenim instrukcijama rukovodioca D.B, sa kojima je bio upoznat izvršni direktor V.Š, otvorio drenažni ventil koji se nalazi van kruga TE "Pljevlja" radi izlivanja otpadnih voda iz sistema termoelektrane u rijeku Vezišnicu, što je izazvalo ekološki incident i pomor ribe u ovoj rijeci i Ćehotini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije