Privreda

Kroz projekat " EU4DigitalSME" pomogli digitalizaciji malih i srednjih preduzeća

Kroz projekat " EU4DigitalSME" pomogli  digitalizaciji malih i srednjih preduzeća
Foto: Nezavisne novine | Kroz projekat " EU4DigitalSME" pomogli digitalizaciji malih i srednjih preduzeća

BANJALUKA - U završnoj fazi projekta "Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini/EU4DigitalSME" danas je u Digitalnom inovativnom hubu IDEMO u Banjaluci predstavljeno na koji način su pomogli da se mala i srednje preduzeća digitalizuju i tako optimizuju svoju proizvodnju.

Inače, Digitalni inovativni hub u Banjaluci je jedan  od četiri DIH-a koji je podržan i uspostavljen u BiH s ciljem pružanja servisa i usluga preduzećima kako bi se digitalizovali, a koji će i nakon završetka projekta nastaviti svoj uspješan rad u BiH.

Cilj projekta "Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini/EU4DigitalSME" je stvaranje povoljnog okruženja za tehnološku transformaciju malih i srednjih preduzeća u konkurentnim sektorima kroz bolji pristup inovativnim tehnologijama, vještinama i uslugama, a vrijednost navedenog projekta  iznosi 6,1 miliona evra, pri čemu EU finansira pet miliona evra, a Savezna Republika Njemačka 1,1 milion evra.

Eva Näher, programska menadžerica u GIZ BiH, rekla je da je projekat "EU4DigitalSME" fokusiran na odnos inovacija i digitalizacija u malim i srednjim preduzećima, zajednički finansiran od Evropske unije i vlada SR Njemačke.

"Ono u čemu se ogleda značaj ovog projekta je to što su preduzeća morala da postanu svjesna da trebaju promijeniti način razmišljanja, koji bi ih u budućnosti doveo do više rješenja u oblasti inovacije i digitalizacije.  Čuli smo mnoge primjere kako su mala i srednja preduzeća imali dosta problema u svom poslovanju, u smislu puno papirologije i informacija, koje možda nisu na raspolaganju u pravo vrijeme i na pravom mjestu. Zato smo uspostavili četiri digitalna inovativna HUB-a koji su osmišljeni kako bi pomogli malim i srednjim preduzećima da promijene način poslovanja, i da staromodni način upravljanja zamijeni novim i inovativnijim rješenjem", rekla je Näher.

Istakla je da je digitalna transformacija  potrebna našim preduzećima, kako bi što efikasnije funkcionisali u budućnosti i kako bi razvili saradnju i našli svoje mjesto u međunarodnim okvirima, a hub-ovi su tu da im pruže podršku u tom procesu.

I Drago Gverić, direktor Inovacionog centra Banjaluka, kaže da su kroz projekat, u Digitalnom inovativnom hub-u podržali tri sektora.         

"S jedne strane je bio sektor drvo i metal, koji su trebali digitalna rješenja da optimizuju svoju proizvodnju i da se podignu na veći proizvodni nivo kvalitetom i kvantitetom, a sa druge strane su bili predstavnici IKT sektora koji su im mogli ponuditi rješenje. Imali smo tri poziva i više od 40 prijavljenih, a prvo smo izabrali 10, a potom 12 kompanija, koje su imale različite potrebe i zahtjeve za digitalizacijom svog poslovanja, od mjerenja radnog učinka, radnog vremena i radnih zadataka do digitalnog praćenja kvarova i izvještavanja centrala da bi se period mašine koja je pokvarena skrati i sveo na najmanju moguću mjeru", kazao je Gverić.

Ističe da sada naša mala i srednja preduzeća mogu da dobiju pomoć i podršku kako da se digitalizuju i riješe određene probleme.

"Projekat je praktično završen, a mi nastavljamo da radimo kao digitalani inovacioni hub, a sada pravimo plan na trogodišnjem niovu i u saradnji sa Vladom RS pravimo plan kako ćemo izaći i sa kojim kontekstom projekta u okviru programa Digital Europe koji nam je odnedavno otovoren za BiH", dodaje Gverić.

I Srđan Bijelić, rukovodilac sektora za podršku i promiciju ICT i poslovnih rješenja u Supernova, kompanija Blicnet, ističe da su preko ovog projekta imali olakšan put u malim i srednjim preduzećima, te su radili sofisticirana rješenja u vezi kontrole pristupa i evidencije radnika.

"U drugom dijelu smo radili dio u vezi radnih odnosa, inovativno rješenje koje se tiče svih dokumenata u vezi radnika, i to od samo dolaska radnika u firmu, pa cijeli radni vijek radnika, mi smo sveli na web rješenje koje je lako za korištenje. I bitno je napomenuti da sva ova rješenja nisu kompleksna", dodaje Bijelić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije