Privreda

Krupnim koracima ka modernoj Poreskoj upravi RS

Krupnim koracima ka modernoj Poreskoj upravi RS
Foto: V. Stojaković | Krupnim koracima ka modernoj Poreskoj upravi RS

BANJALUKA - Poreska uprava Republike Srpske od ove godine omogućila je elektronsko podnošenje svih poreskih prijava iz svoje nadležnosti, čime je napravljen veliki iskorak na polju digitalizacije poslovanja ove institucije, sa ciljem da se poreskim obveznicima olakša izvršavanje njihovih poreskih obaveza.

To je pokazatelj da je Poreska uprava RS u procesu digitalizacije među liderima u regionu. Naime, Poreska uprava RS na ovom poslu radi već nekoliko godina i postepeno je uvodila mogućnost elektronskog podnošenja jedne po jedne poreske prijave da bismo od kraja aprila ove godine, omogućavanjem elektronskog podnošenja godišnje poreske prijave za porez na dohodak – obrazac 1004, došli u situaciju da je moguće elektronsko podnošenje svih poreskih prijava.

Dakle, poreski obveznici koji su registrovani za elektronske usluge Poreske uprave RS od sada elektronskim putem mogu podnositi sve poreske prijave i to: 1002 - mjesečnu prijavu poreza po odbitku, 1101 - godišnju poresku prijavu za porez na dobit, 1104 - akontaciju poreza na dobit, GPO 11 - godišnju prijavu poreza po odbitku, PKT - godišnju prijavu kontrolisanih transakcija, KT - poresku prijavu za komunalnu taksu, PP-ON - poresku prijavu za ostale naknade, GRT - poresku prijavu za posebnu republičku taksu i BT - prijavu za boravišnu taksu.

Omogućeni su i elektronsko podnošenje poreske prijave za malog preduzetnika - obrazac 1007, akontacija poreza na dohodak, obrazac 1008, te već pomenute godišnje poreske prijave poreza na dohodak - obrazac 1004. U praksi to znači da poreski obveznici sada imaju mogućnost da sa svojih radnih mjesta ili od kuće podnose poreske prijave, bez potrebe dolaska na šaltere Poreske uprave RS, odnosno da svoje poreske obaveze u tom smislu izvrše jednostavno i bez čekanja. Upravo to je i slogan promotivne medijske kampanje koju sprovodi Poreska uprava RS, čiji je cilj promocija elektronskih usluga i podizanje svijesti o prednostima koje donosi elektronsko poslovanje, a sve kako bi što više poreskih obveznika koristilo usluge Poreske uprave.

Omogućavanjem elektronskog podnošenja prijava poreski obveznici ne moraju dolaziti u Poresku upravu da bi predali poresku prijavu, čime se štedi vrijeme i smanjuju troškovi poreskim obveznicima, ali i troškovi poslovanja Poreske uprave te sprečava čekanje u redovima, što je posebno značajno u uslovima kao što je pandemija virusa korona, koja je u prethodnom periodu otežala normalan rad svima, i kada je bilo potrebno broj kontakata, a samim tim i dolazaka u prostorije PURS svesti na minimum.

"Za Poresku upravu elektronsko podnošenje prijava doprinosi povećanju efikasnosti rada, boljem upravljanju procesima i resursima i povećava tačnost i pouzdanost evidencija o prijavljenim porezima", rekao je Goran Maričić, direktor Poreske uprave RS.

Dodao je da poreski obveznici koji su registrovani za elektronske usluge Poreske uprave RS i koji podnose poreske prijave elektronskim putem imaju mogućnost da isprate u kojoj fazi se nalazi njihova elektronski poslata poreska prijava. Time mogu da otklone nedoumice da li je dokument primljen i da li je sve u redu.

Pored toga, važno je naglasiti i to da su postupci podnošenja poreskih prijava relativno jednostavni, iz razloga što su i prijave jednostavno koncipirane, postoje jasne instrukcije za njihovo popunjavanje, a i poreskim obveznicima je, u slučaju bilo kakvih poteškoća ili nedoumica, na raspolaganju tehnička podrška PURS.

Koliko će ovim posao Poreske uprave RS biti ubrzan i olakšan, govori samo i podatak da na godišnjem nivou u Poreskoj upravi RS bude podneseno u prosjeku oko 1,6 miliona poreskih prijava.

"Kada je riječ o mjesečnom nivou, u prosjeku bude podneseno oko 140.000 poreskih prijava. To vam dovoljno govori o značaju uvođenja elektronskog podnošenja poreskih prijava", rekao je Maričić. (PR)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije