Privreda

Kućanskim aparatima produžuju garanciju i do deset godina

Kućanskim aparatima produžuju garanciju i do deset godina
Foto: N.N. | Kućanskim aparatima produžuju garanciju i do deset godina

BANJALUKA - Novi standardi koje je ratifikovala Evropska komisija, a prema kojima će se od proizvođača zahtijevati duži rok trajanja kućanskih aparata, kao i garancija o nabavci rezervnih dijelova, reflektovaće se i na tržište BiH, smatraju stručnjaci iz udruženja potrošača.

Kako su prenijeli evropski mediji, nove legislative, koje će biti primijenjene od 2021. godine, odnosiće se na rasvjetu, veš-mašine, mašine za pranje posuđa i frižidere, a istaknuto je da će garancija na ove proizvode biti produžena na čak deset godina.

Kada je u pitanju dio regulative koji se odnosi na to da će proizvođači kućanskih aparata morati proizvoditi dijelove koji će biti dostupni profesionalnim serviserima, taj dio je posebno značajan za zaštitu okoline.

"To će se sigurno reflektovati i na naše tržište s obzirom na to da uvozimo značajan broj ovih aparata, jer nemamo svoju proizvodnju. Kada su u pitanju problemi potrošača sa kućanskim aparatima, oni su, prema našim iskustvima, upravo vezani za garanciju i za vijek trajanja", kazao je za "Nezavisne" Marin Bago, predsjednik Udruženja potrošača "Futur" iz Mostara.

Smatra da je nova regulativa o kućanskim aparatima dobra te da EU ide ka jačanju interesa potrošača.

"Regulativom je riješeno i da proizvod mora biti isti za svako tržište, što kod nas još nije slučaj. Mi zasad dobijamo neke proizvode koji su originalni, ali koji nisu isti kao proizvodi koji se plasiraju unutar EU. To je sada zabranjeno i naše zakonodavstvo i inspekcijski organi morali bi da budu uključeni u tu priču i da prate da li će to biti stvarno tako na terenu", upozorio je Bago.

Naglasio je da je u BiH zakon, kada se radi o garanciji na tehničke aparate, drugačiji nego u EU i da nije obligacioni.

"Vama trgovac nije dužan dati nikakvu garanciju, ali BiH jamči dvije godine za ispravnost uređaja i to je ono što malo građana zna. Ako vam je neko dao pola godine garancije ili godinu, on vam u stvari nije dao ništa i garancija koja je korisna je ona koju vam daju na period duži od onog što vam garantuje država", pojasnio je Bago.

Slaviša Kajkut, predsjednik Udruženja potrošača "Reakcija", naveo je da ovo udruženje svakodnevno prima potrošačke prigovore, od kojih se veliki broj odnosi upravo na tehničke uređaje.

"Primjećujemo i da mnogo potrošača nije upoznato sa Zakonom o zaštiti prava potrošača RS, gdje se striktno navodi da tehnički uređaji, dao nam trgovac garanciju ili ne, zakonski imaju garantni rok od dvije godine", istakao je Kajkut.

Naglasio je da će regulativa EU potrošačima omogućiti sigurnu kupovinu, odnosno sigurno servisiranje kroz naredne godine.

"Zasigurno će primjena te regulative doprinijeti većem ostvarenju potrošačkih prava, kao i dostupnosti dijelova za sve", dodao je Kajkut.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije