Privreda

Kupovinom Komercijalne banke stvoren finansijski auto-put Srbije i RS

Kupovinom Komercijalne banke stvoren finansijski auto-put Srbije i RS
Foto: Velibor Tripić | Kupovinom Komercijalne banke stvoren finansijski auto- put Srbije i RS

BANJALUKA, BEOGRAD - Banka Poštanska štedionica iz Srbije potpisala je danas ugovor o kupovini Komercijalne banke Banjaluka, te će na ovaj način biti ojačano povjerenje koje građani Srpske osjećaju prema Srbiji, a kupovina banke će doprinijeti daljem razvoju korporativnih odnosa dvije privrede.

Poručeno je ovo nakon što su ugovore potpisali Bojan Kekić, predsjednik Izvršnog odbora Poštanske štedionice, i Vlastimir Vuković, predsjednik Izvršnog odbora Komercijalne banke Beograd. Kekić je ocijenio da je kupovina ove banke stvaranje svojevrsnog finansijskog auto-puta između Srbije i Republike Srpske.

Naveo je da će sama kupovina biti finalizovana na Banjalučkoj berzi, a detalje kupovine nije saopštio jer se čekaju saglasnosti regulatora.

Kekić je ukazao na to da je ovo prvo širenje Poštanske štedionice van granica Srbije i dodao da se nada da nije i posljednje.

Da je ovo dobra vijest iz više razloga smatra i Marko Đogo, predsjednik Sekcije za bankarstvo u Udruženju ekonomista RS SWOT iz Banjaluke.

"S jedne strane Komercijalna banka u Srpskoj je zamalo postala žrtva odnosa na tržištu banaka, odnosno NLB grupacija je kupila tamošnju Komercijalnu banku i na neki način u miraz dobila i Komercijalnu banku u Banjaluci, pri čemu je u značajnoj mjeri mreža poslovnica poklapala te dvije banke, tako da je došlo do prave fuzije ove dvije banke u RS", kazao je Đogo.

Kako je rekao, druga pozitivna stvar je to što je Komercijalnu banku Banjaluka kupila Srbija, iako je naša susjedna zemlja, ali opet, kako kaže Đogo, malo drugačiji osjećaj gajimo prema ovoj zemlji i ka vlasništvu iz drugih zemalja.

Kako je rekao, iako RS nema više državnih banaka, ovo će na neki način biti prva državna banka.

"Doduše, ovo će biti banka Srbije, ali može imati pozitivan uticaj i na konkurenciju", kazao je Đogo i dodaje da je dobra stvar što je najveća banka u Srpskoj završila u na neki način domaćem privatnom vlasništvu.

Podsjetimo, već je ranije potvrđeno da Poštanska štedionica namjerava da kupi Komercijalnu banku u Banjaluci - kćerku banku srbijanske Komercijalne banke, koju je država zajedno sa svim zavisnim preduzećima prije nepunih godinu dana prodala slovenačkoj NLB banci. Poštanska štedionica je prošlog mjeseca podnijela neobavezujuću ponudu za kupovinu banke u Banjaluci.

Država Srbija jedini je vlasnik Banke Poštanska štedionica - direktno sa 71 odsto udjela i posredno, kroz udio Javnog preduzeća "Pošta Srbije" od 17,94 odsto, "Telekoma Srbija" 10 odsto, PIO fonda 0,9 odsto i Fonda za razvoj Republike Srbije koji ima 0,02 odsto vlasništva.

Za 83,23 odsto akcija Komercijalne banke Beograd, NLB je 30. decembra 2020. godine u državni budžet uplatila 395 miliona evra. Prethodno je u budžet uplaćeno oko 60 miliona evra, odnosno oko sedam milijardi dinara, od čega se 3,7 milijardi dinara odnosilo na ugovornu obavezu da se pola dobiti za 2019. godinu raspodijeli kroz dividendu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije