Privreda

Kurs o voćarstvu privukao i dvije penzionerke

Kurs o voćarstvu privukao i dvije penzionerke
Foto: N.N. | Kurs o voćarstvu privukao i dvije penzionerke

​DOBOJ - Samo dvije penzionerke bile su zainteresovane za kurs o voćarstvu, koji je za svoje članove u Doboju organizovalo Udruženje penzionera, pa su prostorije ove organizacije okupirale mahom njihove kolege.

Sestre Mirjana Stjepanović i Jelena Jović imaju voćnjak u selu Karanovac i željele bi, kažu, da nauče nešto ne samo o rezidbi, nego i o održavanju voća koje nije karakteristično za naše područje, pa su došle na predavanje.

"Da mi je znati nešto više o šišanju voćaka, kada se šta šiša, da ne moramo zvati druge ljude svaki put kad treba rezidba. Dobro bi bilo da to sami radimo jer smo u penziji. Imamo jabuke, kruške, šljive", ispričala je Mirjana Stjepanović.

Na orezivanju voća do sada je najviše griješio Stojan Prešić, koji priznaje da mu je najteže uzgajati kajsiju.

"Griješimo u tome što nam je žao odsjeći granu, a ona smeta drugoj, pa jedna drugu ugrožavaju, tako da gubimo rod. Moje iskustvo i poruka svakom ko hoće da se bavi voćarstvom je da ne štede voćku. Ne treba je sjeći bez veze, ali onoliko koliko je potrebno za razvoj stabla", poručio je Prešić.

Ne treba žuriti s rezidbom, preporučuje Aleksandar Popović, viši stručni saradnik za voćarstvo u resornom ministarstvu, ali treba obratiti pažnju i na hemijsku zaštitu, đubrivo i održavanje zemljišta.

"I sa đubrenjem ne treba žuriti, jer ako voćke ne rode, džaba je dodavati velike količine đubriva. onda samo podstičemo prirast i imamo iduće godine više rezati. Zasadi koji izgledaju dobro njih treba što kasnije orezati, isprskati. Kad se probude štetočine i kad vidimo šta je od roda ostalo, lako je dodati đubriva", kaže Popović.

Rajko Gligorić, predsjednik dobojskog Udruženja penzionera, kazao je da su po šesti put organizovali kurs o voćarstvu za svoje članove, a do sada je oko 270 penzionera naučilo kako da ozbiljno uzgaja voće.

"Mi smo jedino udruženje u RS koje za svoje članove organizuje ovakva i slična predavanja, da li iz oblasti poljoprivrede, zdravlja ili neka druga edukativna predavanja", rekao je Gligorić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije