Privreda

Lani u budžet Srpske uplaćeno više od 37 miliona KM po osnovu koncesija

Lani u budžet Srpske uplaćeno više od 37 miliona KM po osnovu koncesija
Foto: Ilustracija | Lani u budžet Srpske uplaćeno više od 37 miliona KM po osnovu koncesija

BANJALUKA - Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je danas izvještaj Komisije za koncesije Republike Srpske o radu i finansijski izvještaj za 2020. godinu, prema kojem je lani u budžet uplaćeno 37,7 miliona KM na ime jednokratne koncesione naknade za pravo korišćenja prirodnih resursa Srpske.

Predsjednik Komisije za koncesije Republike Srpske Maja Šuput rekla je da na tom planu prednjače oblasti energetike i mineralno sirovinske oblasti.

Ona je dodala da se u oblasti elektroenergetike trenutno realizuje 91 ugovor o koncesiji i to - male hidroelektrane 71 ugovor, srednje i velike hidroelektrane 12 ugovora, termoelektrane četiri, te vjetroelektrane i solarne elektrane po dva ugovora.

"Kada je riječ o zaključenim ugovorima u oblasti mineralnih resursa, ukupan broj važećih ugovora na kraju 2020. godine iznosio je 129", navela je Šuputova.

Ona je rekla da je Komisija na održanih 50 sjednica u toku prošle godine riješila ukupno 221 predmet.

U Izvještaju se navodi da su u prošloj godini raskinuta 22 ugovora o koncesiji, te da je aktivnih koncesionih projekata za izgradnju i korišćenje malih hidroelektrana, kojih je 73, do 31. decembra 2020. godine u komercijalni rad pušteno 29 malih hidroelektrana, dok se u fazi izgradnje nalazi 11 takvih objekata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije