Privreda

Li: Kina je posvećena ekonomskom otvaranju i reformama

Li: Kina je posvećena ekonomskom otvaranju i reformama
Foto: Tanjug/AP | Li: Kina je posvećena ekonomskom otvaranju i reformama

PEKING - Kineski premijer Li Ćijang rekao je danas da je Kina posvećena ekonomskom otovaranju i reformama, dodajući da bi geopolitičke tenzije samo zaustavile razvitak širom svijeta.

Lijevi komentari na međunarodnom biznis samitu u pokrajini Hajnan su njegovi najnoviji pozivi Pekingu usmjereni ka tome da podstakne ekonomski oporavak u uslovima zategnutih odnosa sa Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima, zbog stava prema ratu u Ukrajini, preko izvoza tehnologija, do pitanja Tajvana, prenio je Rojters.

On je govorio na panelu, u prisustvu premijera Malezije, Singapura i Španije, koje imaju bliske trgovinske i diplomatske odnose sa Pekingom.

"Bez obzira na to kakve promjene se dogode u svijetu, uvijek ćemo se pridržavati reformi i otvarati se", rekao je Li na Forumu Boao.

Kina je sebi postavila cilj za bruto domaći proizvod rast proizvoda od oko pet odsto ove godine, nakon što nije uspjela da postigne ciljeve za 2022. godinu. 

Rojters navodi da, u prikrivenim komentarima usmjerenim ka SAD, koje, radeći sa svojim saveznicima na sprečavanju pristupa Kine naprednim tehnologijama kao što su mikročipovi, Li je rekao da se Peking protivi trgovinskoj protekciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije