Privreda

Pratite nas na Google news

Liskovački kamen šansa za zapošljavanje

Liskovački kamen šansa za zapošljavanje
Foto: Ilustracija | Raspisan tender za dodjelu koncesije: Liskovački kamen šansa za zapošljavanje
Zlatan Čekić

BIHAĆ - Vlada Unsko-sanskog kantona raspisala je javni tender za dodjelu koncesije oko istraživanja i eksploatacije prirodnog ukrasnog kamena na lokalitetu sela Liskovac, nadomak Cazina.

U Ministarstvu privrede USK kažu kako se pretpostavlja da se na ovom području nalaze velike količine ovog dekorativnog kamena, koji je veoma tražen u građevinarstvu, a njegova dosadašnja eksploatacija je bila na simboličnom nivou.

"Ovo je jedan od prirodnih resursa koji se može staviti u funkciju ekonomskog razvitka kantona i otvaranja novih radnih mjesta. Od koncesionih naknada korist će imati cijela društvena zajednica", kažu u pomenutom ministarstvu.

Inače, radi se o prirodnom kamenu koji je poznatiji pod nazivom liskovački kamen, neobične ljepote i kvaliteta, a od davnina se iskorištava na području ovog sela, udaljenog dvadesetak kilometara od Cazina.

Prema riječima mještana, tamo se nalazi desetak manjih majdana, iz kojih se kamen iskopava i potom obrađuje. Mahom se iskopava ručno, kako se ne bi oštetio, a nakon toga se oblikuje po želji. Njegove osnovne boje su bijela, crvena i zelena, a primjena u građevinarstvu višestruka. Najčešće se koristi kao ukrasni kamen kojim se oblažu zidovi ili uređuju vrtne staze.

Prema istraživanjima stručnjaka, liskovački kamen je veoma kvalitetan s visokim stepenom čvrstoće i trajnosti. Zbog toga što se u njemu nalaze određene količine kvarca, kamen ima svjetlucavi izgled, što povećava potražnju za njim i cijenu.

Mještani Liskovca tvrde kako je ljepota ovog kamena bila nadaleko poznata i u doba Osmanlija, te da postoje istorijski podaci da je u ono vrijeme transportvan u Istanbul kako bi njima bile uređivane tamošnje građevine.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije