Privreda

"List" i u pandemiji skreće pažnju na turizam

"List" i u pandemiji skreće pažnju na turizam
Foto: N.N. | "List" i u pandemiji skreće pažnju na turizam

LUKAVAC - Oko 80 ozlagača učestvuje na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu ekologije i turizma "List" u Lukavcu što je manje nego inače zbog pandemije virusa korona.

Uz izlagače iz Bosne i Hercegovine, ove godine na Sajmu su i izlagači iz Albanije, Hrvatske, Srbije i Slovenije.

Na Sajmu učestvuju izlagači iz oblasti turizma, ugostiteljstva, ekologije, sporta, proizvođači zdrave hrane i drugih privrednih grana. Tu su i brojni prateći sadržaji kao što su prezentacija gastro ponude BiH, stručna predavanja iz oblasti turizma, ekologije i bliskih djelatnosti te bogat kulturno-zabavni program.

Iako su mnoge sajamske aktivnosti ove godine otkazane u BiH,  sajam "List" je umjesto u maju, organiziran u septembru, kako su to epidemiološke prilike dozvolile, te se održava na otvorenom platou u centru Lukavca.

"U teškim okolnostima smo uspjeli dobiti povjerenje od nadležnih organa koji su odobrili održavanje sajma. I baš zbog pandemije, vrlo važno je da sajam skrene pažnju na turizam", kazao je Aziz Čačković iz Organizacionog odbora Sajma.

S obzirom da je aktuelna pandemija zatvorila granice i ograničila kretanja, građani BiH su godišnje odmore uglavnom provodili u našoj zemlji i to je šansa za razvoj turizma.

"U mnogim zemljama ovo korona-ljeto protječe u znaku slogana: upoznaj svoju domovinu. Zemlje zapadnog Balkana, među kojima i BiH kao posebno pogođene pandemijom osuđene su na turizam kod kuće i domaće turiste. Sve to ponovno je ukazalo na mali broj brendiranih destinacija i neadekvatnu turističku infrastrukturu, što je izazov koji je pred nas postavljen. Očekujem da nam ovakve sajamske aktivnosti pomognu u savladavanju ovog izazova", frekao je Denijal Tulumović, premijer Tuzlanskog kantona.

Iz Turističke zajednice TK su kazali da pokušavaju kreirati određene turističke proizvode koji bi se plasirali na ciljna tržišta.

"Imamo šta ponuditi. Ima se puno toga vidjeti na području TK. Ovaj sajam je alat koji možemo iskorstiti da se predstavimo", smatra Miralem Mešković iz Turističke zajednice TK.

Sajam je ove godine nešto izmijenjen pa umjesto takmičenja srednjih ugostiteljskih škola, održava se takmičenje u pripremi autohtonih jela ali i okrugli stolovi posvećeni ekologiji i turizmu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije