Privreda

Litar ljekovitog ulja od smilja košta preko 1.000 maraka

Litar ljekovitog ulja od smilja košta preko 1.000 maraka
Foto: Ilustracija | Litar ljekovitog ulja od smilja košta preko 1.000 maraka

Zbog efikasnosti liječenja uljem od smilja, kao i njegove paprene cijene, mnogi građani u BiH se odlučuju za uzgajanje ove mediteranske ljekovite biljke i proizvodnju ulja.

Ova biljka se najviše uzgaja i najbolje uspijeva u južnom dijelu BiH, odnosno Hercegovini. Prodavac eteričnog ulja smilja iz Ljubinja kaže da se ulje dobija destilacijom zelene mase ove biljke, koja se bere kad ima tehnološku zrelost.

"Najveći procenat ulja je u drvenastom dijelu, dok ga u cvijetu skoro pa i nema, ali se ono bere zato što je tada najkvalitetnije. Nakon što se pobere u roku od 24 sata treba da se destiluje", rekla nam je ova trgovkinja, koja je zamolila da joj ne navodimo ime.

Ona kaže da u zavisnosti od stanja zelene mase i procenta vlage iz nje zavisi koliko ćemo ulja dobiti.

"Ove godine procenat ulja je manji nego obično. Ulje je specifično jer se ono važe u kilama, a ne u litrima. Za kilu ulja nekad je potrebna tona zelene mase, a najbolja uljnost ove godine iznosila je 325 kila zelene mase - kila ulja", kaže ona.

Dodala je da se ulje koristi za kožu, protiv bora i starenja, ono se još zove mortal, jer je to biljka koja ne vene.

"Ulje je korisno i traženo u farmaciji i zato se traži potpuna eko-proizvodnja, uglavnom za Ameriku, Kinu i Hong Kong, jer je tamo koriste najviše u farmaceutske svrhe", dodala je ona.

Kilu ulja ova trgovkinja prodaje za 1.600 KM. Kako nam ona kaže, to je sirovo ulje i poluproizvod.

Sanja Bućan, farmaceut u "Mojoj apoteci", rekla je da se u farmaciji ovo ulje uglavnom koristi u kozmetičke svrhe, a da se rjeđe preporučuje njegova oralna upotreba.

"Ulje smilja se može nabaviti u apotekama od 10 mililitara, uglavnom samo za spoljašnu upotrebu, po cijeni od 20 KM", rekla je Bućanova.

Kako nam je ona rekla, ono se koristi u kozmetici. Ulje ulazi u sastav preparata za njegu lica, djeluje tako što podmlađuje i regeneriše kožu, smanjuje već postojeće bore i sprečava nastanak novih, jer dubinski obnavlja ćelije kože.

"Posjeduje protivupalna i antimikotična svojstva pa se preporučuje za njegu starije, istanjene, osjetljive, dehidrirane kože sa nepravilnostima. Povoljno djeluje u terapiji uklanjanja strija, ožiljaka od akni ili operacije. Preporučuje se za njegu kože poslije sunčanja i kod opekotina bilo kojeg porijekla", rekla je Bućanova.

Dodala je da povoljno djeluje na liječenje hematoma (podliva) i modrica, pokazuje povoljna dejstva u liječenju ispucalih kapilara i proširenih vena.

"U zdravstvenim svrhama ulje se može piti kao detoks ulje, odnosno za detoksikaciju organizma od alkohola, nikotina, lijekova i teških metala", dodala je Bućanova.

Ona kaže da se preporučuje osobama sa nepravilnim digestivnim sistemom jer pojačava lučenje želučanih sokova, ubrzava probavu, olakšava lučenje žuči, povoljno djeluje na obnovu ćelija i detoksikaciju jetre, te povoljno djeluje na smanjenje holesterola u krvi i snižava krvni pritisak.

Aktivni principi ulja od smilja povoljno djeluju i na disajni sistem, pa se može koristiti oralno ili putem inhalacija u liječenju kašlja i bronhitisa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije