Privreda

Ljuti Saudijci skidaju njemačke dijelove sa svojih aviona

Ljuti Saudijci skidaju njemačke dijelove sa svojih aviona
Foto: Ilustracija | Ljuti Saudijci skidaju njemačke dijelove sa svojih aviona

Frustrirana njemačkom zabranom izvoza oružja Saudijskoj Arabiji, kompanija Erbas redizajniraće vojni transportni avion C295 koji pravi u Španiji.

Namjera im je da sa njega uklone njemačke komponente, rekao je Reutersu izvor iz Erbasa.

Izvršni direktor Erbasa Tom Enders rekao je početkom ovog mjeseca da kompanija razmišlja da napravi avion bez njemačkih dijelova zbog zabrane koja ne nailazi na odobravanje Velike Britanije, Francuske i Španije, piše "Al Džazira".

Njemačka je zabranu uvela u oktobru, nakon ubistva Džamala Kašogija. Zbog toga je Saudijskoj Arabiji obustavila isporuku već odobrene pošiljke oružja.

Prema postojećim ugovorima, Berlin ima pravo zaustaviti prodaju oružja koje uključuje njemačke dijelove.

"Sada od aviona odvajamo njemačke dijelove", rekao je Reutersov izvor, koji je dodao da oni čine četiri odsto letjelice.

Erbas je primio 208 narudžbi za vojni transportni avion iz 28 zemalja, dok ih je trenutno operativnih 166.

Drugi izvor iz kompanije dodao je da je u toku procjena da li njemački dijelovi i na drugim Erbasovim avionima mogu biti zamijenjeni nekim drugim.

On je rekao da će biti teško, ali ne i nemoguće, redizajnirati multinacionalni lovac "Jurofajter Tajfun" u kojem je trećina dijelova porijeklom iz Njemačke.

Britanski "BAE Systems", koji ostvaruje 14 odsto godišnje zarade od prodaje "Tajfuna" i drugog oružja Saudijskoj Arabiji, prošle nedjelje je upozorio da bi njemačka zabrana izvoza oružja azijskoj kraljevini mogla pokvariti njegove finansijske rezultate.

Zbog odluke Berlina, Britanska vlada odgodila je finalizaciju ugovora sa Saudijskom Arabijom od deset milijardi funti za 48 novih aviona.

(Al Džazira)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije