Privreda

Pratite nas na Google news

Lubenice i dinje rodile kao nikada do sada

Lubenice i dinje rodile kao nikada do sada
Foto: N.N. | Lubenice i dinje rodile kao nikada do sada
Zlatan Čekić

SANSKI MOST - Za razliku od drugih vrsta voća, čiji je urod potpuno podbacio, prinosi lubenice i dinje u Sanskom Mostu dostižu rekordne brojke.

U Zemljoradničkoj zadruzi "Agrisan", koja je najveći proizvođač ovih kultura na području ove općine, kažu kako berba traje već sedmicama i da će ukupan urod ove godine iznositi preko stotinu tona. Posebno ističu kvalitet plodova koji je vrhunski, kao i veličinu proizvedenih lubenica s obzirom na to da veliki broj plodova teži dvadeset, pa i više kilograma.

"Ne pamtimo plodonosniju godinu, mada je početak bio težak, s obzirom na to da su poplave u maju potpuno uništile prve zasade. Ipak, to se kasnije pokazalo kao pun pogodak, jer je zemljište bilo puno vlage, a temperature idealne za razvoj i rast lubenice i dinje", kaže Fehim Hadžiahmetović, rukovodilac sektora proizvodnje u pomenutoj zadruzi.

Hadžiahmetović objašnjava kako je za ovu vrstu poljoprivredne proizvodnje neophodno obezbijediti niz uslova, počevši od pripreme zemljišta, odabira i sadnje kvalitetnog sjemena, pa do kultivacije samog ploda. Sem toga, neophodan je kvalitetan sistem navodnjavanja, a on je riješen blizinom rijeke Sane, gdje pomenuta zadruga posjeduje vlastito zemljište.

Hadžiahmetović dodaje kako su rezultat kvalitetnog rada bostan i dinja izuzetnog ukusa i slatkoće, osvježavajuće delicije tokom vrelih ljetnih dana.

Najčitanije