Privreda

Lula: Učešće Brazila u OPEK+ kako bi se zaustavilo korišćenje fosilnih goriva

Lula: Učešće Brazila u OPEK+ kako bi se zaustavilo korišćenje fosilnih goriva
Foto: Tanjug/AP | Lula: Učešće Brazila u OPEK+ kako bi se zaustavilo korišćenje fosilnih goriva

Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva rekao je da bi potencijalno brazilsko učešće u organizaciji OPEK+ (Organizacija zemalja izvoznica nafte i saveznici, uključujući i Rusiju) imalo za cilj da ubijedi učesnice da prestanu da koriste fosilna goriva.

Brazil je u četvrtak poručio da je na korak od priključenja OPEK+, grupe od 23 zemlje koje izvoze naftu, čime bi postao 24. članica od januara 2024. godine.

"Smatram da je za nas bitno da učestvujemo u OPEK+ jer moramo da ubijedimo države koje proizvode naftu da treba da se pripreme za kraj ere fosilnih goriva", rekao je Lula u subotu na samitu COP28 u Dubaiju, preneo je Rojters.

On je dodao da priprema znači da novac koji zarađuju treba da ulože tako da kontinenti poput Afrike i Latinske Amerike mogu proizvesti neophodna obnovljiva goriva, "posebno zeleni vodonik".

Ministar energetike Brazila Alešandre Silveira rekao je da će Brazil predvoditi zemlje koje proizvode naftu da ubrzaju energetsku tranziciju.

"Pod vođstvom Lule, želimo da koristimo prihode od nafte da finansiramo čistu i obnovljivu energiju", rekao je Silveira.

Brazil je najveći proizvođač u Južnoj Americi, sa 4,6 miliona barela dnevno nafte i gasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije