Privreda

MMF podigao prognozu ekonomskog rasta Kine u 2024. na pet odsto

MMF podigao prognozu ekonomskog rasta Kine u 2024. na pet odsto
Foto: Tanjug/AP | MMF podigao prognozu ekonomskog rasta Kine u 2024. na pet odsto

PEKING - Međunarodni monetarni fond (MMF) je u najnovijoj prognozi podigao prognozu ekonomskog rasta Kine u 2024. sa 4,6 na pet odsto i obrazložio ovu reviziju dobrim rezultatima kineske privrede u prvom kvartalu 2024. i nedavnim merama vlade u Pekingu.

Kako se navodi, ekonomija Kine će u 2025. porasti za 4,5 odsto, što znači da je prognoza poboljšana za 0,4 odsto u odnosu na prethodna aprilska očekivanja. 

Očekuje se da će bazna inflacija u Kini porasti, ali da će ostati niska jer proizvodnja zaostaje za svojim potencijalom, navodi se na sajtu MMF-a.

"Kineski ekonomski razvoj u poslednjih nekoliko decenija je bio izuzetan, vođen tržišno orijentisanim reformama, liberalizacijom trgovine i integracijom u globalne lance snabdevanja. Ova dostignuća su, međutim, praćena neravnotežama i rastom ranjivosti, a pojavile su se i prepreke za rast", izjavila je prva zamenica generalnog direktora MMF-a Gita Gopinat.

Ona je pohvalila vlasti u Pekingu za sprovođenje mera kao što je kreditna podrška za pristupačno stanovanje koje treba da umire situaciju na kineskom tržištu nekretnina, ali je naglasila da su rizici i fiskalni izazovi u Kini i nadalje prisutni.

Kina treba da sprovede strukturne reforme sa ciljem jačanja socijalne sigurnosti i liberalizacije sektora usluga kako bi se stvorila nova radna mesta i podstakao potencijal rasta, zaključila je Gopinat, prenosi Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije