Privreda

MMF spreman da podrži zemlje sa bilion dolara protiv korone

MMF spreman da podrži zemlje sa bilion dolara protiv korone
Foto: N.N. | MMF spreman da podrži zemlje sa bilion dolara protiv korone

VAŠINGTON - Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva objavila je danas da je Fond spreman da mobiliše svoj kreditni kapacitet od 1.000 milijardi dolara da bi pomogao 189 zemalja članica u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Gergijeva je u poruci objavljenoj na zvaničnoj veb stranici MMF-a, navela da se Fondu obratilo dodatnih oko 20 zemalja koje su zainteresovane za programe finansiranja i kojima će globalni zajmodavac pozabaviti narednih dana, prenosi Rojters.

Ona je pozvala države da preduzmu dodatne fiskalne stimulativne mjere i da ostanu u tijesnoj komunikaciji kako bi spriječile da koronavirus nanese dugoročnu ekonomsku štetu.

"S obzirom na to da se virus širi, potreba za koordiniranim i sinhronizovanim globalnim fiskalnim podsticajima je iz sata u sat sve veća", poručila je Georgijeva.

Šefica MMF-a je nagovijestila da će možda biti potrebna koordinisana fiskalna akcija na nivou kakav je bio za vrijeme finansijske krize 2008-2009.

Precizirala je da su samo u 2009. godini, zemlje G20 za podsticaje izdvojile oko 2,0 odsto svog BDP-a, ili oko 900 milijardi američkih dolara u današnjoj protivvrijednosti, "tako da ima još dosta posla da se uradi".

Što se tiče monetarne politike, Georgijeva je navela da centralne banke "treba da nastave da podržavaju tražnju i da jačaju povjerenje ublažavanjem finansijskih uslova i obezbijeđujući priliv kredita u realnu ekonomiju", pominjući u tom kontekstu kao primjer vanrednu akciju Federalnih rezervi u nedjelju.

Ona je pozdravila otvaranje dolarskih svop aranžmana između glavnih centralnih banaka i dodala da će u predstojećem periodu možda biti potrebno da se takve svop linije prošire i na tržišta zemalja u usponu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije