Privreda

MTU gradi fabriku u Novoj Pazovi

MTU gradi fabriku u Novoj Pazovi
Foto: Vlada Srbije | MTU gradi fabriku u Novoj Pazovi

Kompanija za proizvodnju motora za avione MTU saopštila je da će svoju fabriku u Srbiji graditi u Novoj Pazovi i da očekuju da će početkom 2022. početi proizvodnja.

Kako se navodi, ubrzo će biti osnovana lokalna podružnica koja će biti zadužena za zapošljenje kadrova, a koji će raditi na pripremnoj fazi.

Premijerka Srbije Ana Brnabić pozdravila je ranije odluku ove kompanije i rekla da će prisustvo ovog svjetskog giganta na srpskom tržištu biti ključno za kreiranje nacionalnog vazduhoplovnog klastera.

Kompanija MTU Aero Engines AG za proizvodnju motora za avione vodeći je prozvođač takvih motora i jedan od najvećih proizvođača u svijetu.

Plan je, kako se navodi, da fabrika za remont ima kapacitet od 400.000 radnih časova godišnje.

Ovo će biti novo postrojenje i dodatni kapacitet na već postojeći od 1,9 miliona radnih časova godišnje ove kompanije. MTU će otvoriti u Srbiji novu podržnicu MTU Maintenance d. o. o. koja će, kako je saopšteno, biti operativna 2022. godine.

Tokom boravka na Pariskom sajmu, sprska premijerka Ana Brnabić je posetila štand kompanije MTU i predstavila vladine planove za nacionalni vazduhoplovni klaster.

Memoranduma o razumijevanju kompanija MTU i Vlada Srbije potpisali početkom maja ove godine. U toku ove godine MTU će osnovati projektnu kancelariju u Beogradu koja će koordinisati dalje osnivanje kompanije i njen razvoj.

Investicija u Srbiji, navode, doneće nekoliko stotina novih radnih mjesta, uz naglo povećanje broja zaposlenih u prvim godinama rada.

"Uspostavljanje nove fabrike je dio priče o globalnom rastu MTU. Uključivanje imena Srbije u naš brend podvlači naše povjerenje da ćemo postati vrijedan i posvećen igrač u Srbiji",  kaže se između ostalog u saopštenju.

Partnerstvo s njemačkom kompanijom MTU počeće u oktobru otvaranjem centra za obuku u Srbiji, najavila je ranije danas premijerka poslije sastanka sa članom upravnog odbora MTU Mihaelom Šrajegom na vazduhoplovnom sajmu u Buržeu, kod Pariza.

U zajedničkoj izjavi sa Šrajegom poslije sastanka i obilaska štanda MTU, koji će u Srbji investirati u visoke tehnologije, ona je još jednom izrazila zadovoljstvo i zahvalnost zbog buduće saradnje i Šrajegu uručila pismo kojim potvrđuje podršku partnerstvu.

Ona je novinarima rekla da se radi o jednoj "toliko kredibilnoj kompaniji" da kad ona investira u Srbiju, onda ijcela avioindustrija obrati pažnju na to šta se u Srbiji dešava.

Zato je investicija ove kompanije od izuzetne važnosti za Srbiju, dodala je premijerka.

Naglasila je da je saradnja sa MTU u potpunosti u skladu sa vizijom vlade o razvoju privrede zasnovane na znanju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije