Privreda

Mađarska: Brisel nanosi štetu poljoprivredi EU

Mađarska: Brisel nanosi štetu poljoprivredi EU
Foto: Reto Bürkler/Pexels | Mađarska: Brisel nanosi štetu poljoprivredi EU

Mađarska se protivi jednogodišnjem produženju bescarinskog uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine jer to ne ispunjava interese evropskih poljoprivrednika, saopšteno je iz mađarskog Ministarstva poljoprivrede.

Smatraju da to ne rješava probleme evropskih farmera i ne pruža mogućnost da se ograniči opseg ukrajinskog uvoza, posebno žitarica i uljarica.

"Brisel nanosi štetu poljoprivredi EU svojom proratnom politikom i staje na stranu ukrajinskih oligarha, a ne evropskih farmera", ističe se u saopštenju.

Iz Ministarstva su istakli da se pridržavaju principa da proizvodi koji se uvoze u EU treba da ispunjavaju standarde bloka, prenosi Srna.

Poslanici EU su prošle sedmice postigli provizorni sporazum da do 5. juna 2025. obnove privremenu suspenziju uvoznih dažbina i kvota na ukrajinsku poljoprivrednu robu, uz uspostavljanje zaštitnih mjera koje će ograničiti protok određenih proizvoda ako njihov obim bude veći od prosječno uvezenog 2022. i 2023. godine.

Mađarska je, zajedno sa Poljskom i Slovačkom, jednostrano produžila zabranu bescarinskog uvoza žitarica iz Ukrajine nakon što su 15. septembra 2023. ukinuta ograničenja koje je uvela EU.

Kao odgovor, Ukrajina je podnijela žalbu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije